Deze week verliet het 163 voet zeiljacht Meraki de bouwhal van Vitters Shipyard in Zwartsluis. Deze bijna 50 meter lange moderne klassieker is ontworpen door Hoek Design, terwijl Rhoades Young Design het interieurontwerp verzorgde.
Het ontwerpwerk van Meraki begon met de ontwikkeling en optimalisatie van romp, dek en interieurindeling. Met een focus op prestaties, betrouwbaarheid en comfort, want de eigenaar is van plan om zowel met het jacht te racen als ook afgelegen gebieden te verkennen.
Aan de bouw ging een uitgebreid onderzoekstraject vooraf, waarin verschillende rompmodellen, verhoudingen tussen breedte/lengte en waterverplaatsing/lengte en kielontwerpen werden vergeleken met behulp van snelheidsvoorspellingsprogramma’s, computational fluid dynamics analyses en tanktests.
De eigenaar, fervent zeezeiler, was zelf nauw betrokken bij het proces, terwijl ook Chris Bouzaid en Clay Oliver deel uitmaakten van het ontwerpteam.
De Meraki heeft een onmiskenbare ‘Hoek look’: een elegante mix van klassiek met modern, met lange overhangen en een laag vrijboord. Ook de dekhuizen zijn relatief laag, wat niet alleen bijdraagt aan het silhouet, maar ook de stuurman optimaal zicht geeft.

Het jacht is kitsgetuigd en heeft een veelzijdig zeilplan. Dat heeft het ontwerpteam uitgebreid geoptimaliseerd en getest.
De Meraki heeft een bijzondere dekindeling met drie kuipen. In de grote middenkuip staan twee stuurstanden en voor het hoofddekhuis is nog een kuip voor gasten of bemanning, beschermd door een buiskap. Hier is ook de toegang tot de bemanningsverblijven in het voorschip. Achterop zijn een privé dekhuis en kuip van de eigenaar, met rechtstreeks toegang tot het eigenaarsverblijf onderdeks.
Het interieur is uniek en volledig afgestemd op de wensen van de eigenaar in een eigentijdse en toch klassieke stijl.
Het jacht is gebouwd volgens Lloyd’s LY3 eisen in aluminium met hoge treksterkte, naar constructietekeningen van Hoek Design. Vitters Shipyard bouwde de romp, die op 22 juli 2018 werd gekanteld, verzorgde de engineering van de technische installaties en maakte de dekluiken op maat. Het beslag is van Harken en de carbon rondhouten zijn van Southern Spars, inclusief op maat gemaakte gieken.

Technische gegevens
Lengte over alles: 49.70 m. Lengte waterlijn: 35.86 m. Breedte: 9.60 m. Diepgang 4.25-9.00 m. Waterverplaatsing 280 ton. Zeiloppervlak 1220 m2. Bouwmateriaal: aluminium. Gasten: 9. Bemanning: 8. Werf: Vitters. Ontwerp: Hoek Design. Interieur: Rhoades Young Design. Yacht management: MCM Newport.

www.hoekdesign.com