20 jaar gezamenlijke certificering VS en EU

De National Marine Manufacturers Association (NMMA) en het International Marine Certification Institute (IMCI) hebben wat te vieren. Dit jaar is het 20 jaar geleden dat deze twee partijen tot een unieke samenwerking kwamen in het gezamenlijk certificeren van pleziervaartuigen. Het idee was om dit op een snelle, gemakkelijke, efficiënte en kosteneffectieve manier te doen voor zowel de Europese als de Amerikaanse markt.

Zo ontstond een samenwerkingsverband dat het inspectieproces voor pleziervaartuigen stroomlijnde voor de twee grootste vaargebieden ter wereld, de Europese Unie en de Verenigde Staten. Eén inspectie en twee certificeringen voor alle boten en jachten uit deze continenten.

Ulrich Heinemann, CEO van IMCI zegt: “De realisatie van dit idee was een onmiddellijk succes en maakte het International Marine Certification Institute waarschijnlijk ’s werelds grootste en meest succesvolle certificeerder in onze industrie. In dit gezamenlijke programma maken IMCI en NMMA gebruik van een groep beoordelaars die zowel op ABYC- als ISO-normen zijn en worden getraind. Na een succesvolle inspectieronde kan zowel CE- als NMMA-certificering worden toegekend.” Frank Hugelmeyer, voorzitter van NMMA, voegt hieraan toe. “Dit programma heeft geleid tot een efficiënter, gestroomlijnd inspectieproces in de VS en de EU. Het zorgt ervoor dat consumenten boten kopen die zijn ontworpen en gebouwd volgens de allerhoogste, wereldwijde normen.”

Onlangs werd bekend dat de deadline voor de verplichte UKCA-certificering, de Britse vervanger voor de CE-normering, is uitgesteld tot 1 januari 2023. IMCI CEO Heinemann is blij met het uitstel: “Dit is echt goed nieuws voor onze maritieme industrie. Het geeft al diegenen die hun producten naar het VK willen exporteren een extra jaar om de nieuwe hindernissen te nemen. Het uitstel van de deadline ontlast niet alleen de fabrikanten, maar ook ons.”

In het komende nummer van Jachtbouw Nederland gaan we dieper in op de gevolgen van de Brexit voor de Nederlandse jachtbouwindustrie.

Voor meer informatie, zie www.imci.org