3D-technologie voor scheepsreparatie

Bij Scheepswerf de Schroef in Sas van Gent kwam een schip met flinke boegschade voor reparatie. Er waren echter geen tekeningen beschikbaar. Daarom nam Huib Kuiper van De Schroef contact op met Jacques Hoffmans van bureau MasterShip in Eindhoven.
Het idee was om een 3D-scan van het schip te maken en een digitaal model van de beschadigde romp te realiseren voor gebruik in MasterShip Software. Voor de scantechnologie werd samengewerkt met bureau Geomaat uit Amersfoort. Deze firma heeft ruime ervaring met het toepassen van 3D-scantechnologie om vervorming van gebouwen en infrastructuur te monitoren. Onlangs zijn de activiteiten uitgebreid naar de scheepvaart.
De aanpak stap voor stap:
-Geomaat begon met een 3D laserscan van het beschadigde boegdeel, plus 10 meter voorbij de schadelijn.
-MasterShip maakte een oppervlaktemodel van de scangegevens in CAD MasterShip Software. Tegelijkertijd begonnen bouwers op de scheepswerf met het afsnijden van de beschadigde romp.
-Huib Kuiper wist toch hardcopy constructietekeningen boven water te krijgen van het in 1993 gebouwde schip.
-Alle beschikbare informatie – vorm, snijlijn en constructie – werd gebruikt om een 3D-constructiemodel van de vervangende boegsectie in CAD te ontwerpen.
-MasterShip Software genereerde de productie-informatie, zoals hull plate expansions, vormmallen, inkooplijsten en nestingen. Vergelijkbaar met de bouw van een nieuw schip.
-Bij De Schroef konden de bouwers het numeriek snijden, het vormen van de dubbel-gekromde rompplaten, het buigen van de HP-frames en – last but not least – de montage organiseren.
Uiteindelijk scheelde deze aanpak een aanzienlijke hoeveelheid tijd en materiaal.

Jacques Hoffmans begon zijn bureau MasterShip in 1986, toen hij net was afgestudeerd aan de TU Delft. Van meet af aan omarmde Hoffmans de digitalisering en begon met het ontwikkelen van software voor jacht- en scheepsontwerpen. Door de voorsprong in digitalisering kreeg MasterShip een voorsprong in efficiëntie en nauwkeurigheid. Tegenwoordig draait MasterShip op toonaangevende software die in eigen huis is ontwikkeld. Onder Mastership Software biedt het bureau premium AutoCAD-gebaseerde software voor de scheeps- en jachtbouwindustrie.

www.mastership.nl