Een eigen boot is een droom van veel Nederlanders. In ons waterrijke land kan men er prachtige tochten mee maken door rivieren en over meren. Maar er kan ook iets misgaan. Men kan een aanvaring krijgen of er kan brand uitbreken aan boord. Dan is het belangrijk dat een booteigenaar goed verzekerd is. Met deze vijf tips helpen we booteigenaren om hierin een goede keuze te maken.
PARTNERCONTENT
1: Is een bootverzekering verplicht?
Het is in Nederland niet verplicht om een bootverzekering af te sluiten. Dit is dus anders dan bij een auto of scooter. Men kan dus in principe onverzekerd het water op gaan. Maar dat brengt wel een groot risico met zich mee. Als men door een aanvaring schade oploopt zijn de kosten voor herstel vaak niet mals. Om nog maar te zwijgen van de kosten die op de booteigenaar verhaald kunnen worden als door schuld iemand gewond raakt door een aanvaring of ander soort ongeval. Daarom is het dringend aan te raden om een boot te verzekeren.
2: Welke soorten verzekeringen zijn er?
Wil de eigenaar de boot verzekeren dan kan men kiezen uit verschillende verzekeringen. De goedkoopste optie is de WA-verzekering. Deze verzekering vergoedt alleen schade aan derden. Als men tegen een andere boot aan vaart of een ander object ramt dan worden de kosten voor herstel vergoed. Dit geldt ook voor medische kosten als er gewonden vallen. Men kan ook kiezen voor een WA + casco verzekering. Daarbij wordt vaak onderscheid gemaakt tussen beperkt casco en volledig casco. Bij de laatste optie zijn ook zaken als brand, spontane ontbranding, ontploffing aan boord en schade door storm en hagel gedekt. Ook schade aan de inboedel is gedekt. Kiest men voor de WA + volledig casco dan wordt ook schade aan een trailer of volgboot vergoed.
3: Vergelijk verzekeringen
De premie voor een bootverzekering kan erg verschillen. Als men een boot wil gaan verzekeren, is het dan ook zeker aan te raden om meerdere verzekeringen te vergelijken. Let daarbij niet alleen op de premie maar ook op welke schade gedekt wordt en of daarbij een eigen risico wordt berekend.
4: Zorg dat de premie tijdig wordt voldaan
Als men de boot verzekert, is het uiteraard belangrijk dat de premie tijdig voldaan wordt. Wanneer men een claim wil indienen en de premie voor de verzekering is niet volledig voldaan, is de kans groot dat de claim wordt afgewezen. Verzekeringen zijn vrijwel altijd doorlopend. Men ontvangt jaarlijks een bericht over de verlenging en de nieuwe premie. Wordt deze op tijd betaald, dan is men altijd prima verzekerd wanneer de boot het water op gaat.
5: Welke soorten boten kun je verzekeren?
Bij het afsluiten van een verzekering voor de boot, is het van belang om wat voor soort boot het gaat. De verzekering voor een kleine sloep is uiteraard goedkoper dan voor een royaal jacht of een luxe zeilboot. Daarom moet men bij het afsluiten van de verzekering aangeven om wat voor type boot het gaat. Soms maakt het ook verschil of men alleen in Nederland met de boot vaart of er ook mee naar het buitenland gaat. Een zeewaardig jacht verzekeren is daarom duurder dan de verzekering van een boot waarmee men alleen op de Friese meren vaart. Zorg ervoor dat de boot ook is verzekerd als deze voor de winter uit het water gaat. Ook in een botenloods kan immers brand uitbreken. De verzekering van de eigenaar van de loods dekt vaak alleen de schade aan het pand zelf.