Aanhoudende groei voor Nederlandse superjachtsector

De superjachtsector floreert. In 2018 werden achttien jachten groter dan 30 meter met een totale waarde van meer dan 1,5 miljard euro verkocht en momenteel zijn er 60 superjachten in aanbouw in Nederland.
Dit meldt HISWA Holland Yachting Group, dat 2019 als ‘gouden jaar’ voor de superjachtbouw ziet.

“De cijfers laten een uitbreiding zien van het aantal bestellingen van superjachten waarbij eigenaren hun visie op het hoogste niveau gerealiseerd willen zien,” aldus Jeroen Sirag, Export Manager bij HISWA Holland Yachting Group. “De gemiddelde waarde van de opleveringen van superjachten in 2018 is ongeëvenaard. Dit weerspiegelt de uitzonderlijke kwaliteit van de jachten en de bereidheid van superjachteigenaren om naar Nederland te komen en te investeren in onze sector. Dat is goed voor de werkgelegenheid.”

De vooraanstaande Nederlandse superjachtbedrijven zijn goed voorbereid op aankomende trends waarbij alles draait om duurzaamheid, avontuur en opschaling. Een voorbeeld van de aanhoudende groei is de opening van een nieuwe werf voor superjachten van 160 meter in Amsterdam. “In de nieuwe locatie in Amsterdam kunnen we jachten tot 160 meter lang en 22 meter breed bouwen,” legt Feadship directeur Jan-Bart Verkuyl uit. “In combinatie met de tweede hal die momenteel wordt gerealiseerd in Makkum, kunnen we ons aanbod voor onze klanten flink vergroten.”

“Het feit dat de nieuwe werf van Feadship wordt geopend door Hare Majesteit Koningin Máxima illustreert hoe belangrijk de superjachtsector is voor ons land,” vervolgt Sirag. “Nederland heeft een lange traditie en brede kennis in jachtbouw. Alle ingrediënten om een superjacht te bouwen tref je in een straal van slechts 200 km. En we excelleren niet alleen in nieuwe projecten. Steeds meer eigenaren en kapiteins zien Nederland als optimale bestemming voor refits en grootschalig onderhoud. Dit wordt versterkt door de groeiende populariteit van de nieuwe Noord-Europese superjachtroute, waarbij steeds meer superjachten ons land aandoen op weg naar onder andere Scandinavië en het Arctisch gebied.”