Impressie van de 66 voets Doggersbank. Illustratie Vripack.

Een klant van Altena Yachting in Raamsdonkveer wilde een zeegaand jacht. Een nieuw schip, maar wel naar beproefd concept. Zo kwam het ontwerp van de Doggersbank in beeld. Volgens ontwerpbureau Vripack in Sneek zijn daar honderden van gebouwd. Mede-directeur Bart Bouwhuis van Vripack: “Een solide, stijf en optimaal ontwikkeld ontwerp, klaar om onder alle omstandigheden te presteren. De Doggersbank staat al lang bekend als een betrouwbaar, in Nederland ontworpen en gebouwd jacht. Wat je ziet is wat je krijgt.”

“We zijn dit voorjaar begonnen met bouwen”, meldt Altena-directeur Marcel Pols, “het wordt een jacht van 66 voet, met een stalen rondspant romp en een aluminium opbouw.”
De eerste afbeeldingen tonen een zeer stoer schip met klassieke lijnen. Een vallende boeg met terugvallend boeisel en hoge verschansing, een Portugese brug rond het stuurhuis en daarachter een riante salon. Bovenop zijn een flybridge en –deck. Daar komt, behalve de radarbeugel, ook een laadkraan voor de bijboot.
Onderdeks zijn onder meer drie hutten met zes vaste slaapplaatsen, en twee aparte douche- en toiletruimtes. In de machinekamer worden twee John Deere 6-cilinder diesels geïnstalleerd van 235 pk elk. Om het comfort aan boord te verhogen krijgt de Doggersbank een stabilisatiesysteem van Naiad. Verder wordt het schip uitgerust met twee 6 meter lange spudpalen van Leeuwenstein, los van het ankergerei voor diep water. De oplevering is gepland voor eind 2021/begin 2020.

www.altena-yachting.nlwww.vripack.com

Technische gegevens Altena Doggersbank 66
Lengte over alles 20,05 m. LWL 18,28 m. Breedte 5,65 m. diepgang 1,70 m. Kruiphoogte 5,25 m. Waterverplaatsing 68 ton. Rompmateriaal: staal. Opbouw: aluminium. Motorisering: 2 x John Deere 235 pk.