Het casco van de Eyecat 55 in de afbouwhal.

In Sint Annaland wordt momenteel een nieuw catamaran-ontwerp afgebouwd, de Eyecat 55. Het bouwmateriaal is aluminium. Het is een initiatief van jachtbouwer/watersportondernemer/zeezeiler Bert Busman. Hij bouwt dit eerste schip voor zichzelf, maar wil het ontwerp ook te vermarkten. Het casco is gebouwd bij Van Noorloos Aluminium specialisten in Werkendam.
Het uitgangspunt was het ontwerpen van een catamaran die zoveel mogelijk de zeilbeleving van een monohull moet benaderen. Dus geen flybridge (wel mogelijk) en de stuurwielen zodanig geplaatst dat de stuurman het echte zeilgevoel krijgt en tevens in staat is het schip gemakkelijk te kunnen manoeuvreren. Belangrijk is ook dat een kleine bemanning de cat kan varen. Het interieur is afgestemd voor een lang verblijf aan boord. In het voorjaar 2021 moet de Eyecat 55 te water gaan.
www.eyecatamaran.com

Technische gegevens Eyecat 55
Lengte over alles 17,68 m. Lengte waterlijn: 16,11 m. Breedte: 8,40 m. Diepgang: 1,60 m. Hoogtebrugdek 1,15 m (hoogste in de klasse). Waterverplaatsing: 18.000 kg. Grootzeil: ca. 116 m2. Reacher: ca. 134 m2. Fok: ca. 70 m2. Voortstuwing: 2 x Yanmar, 110 pk, vaste schroefas. Elektromotor optie.