Antaris X: vlaggenschip Aquatec

De Antaris X kiest voor het eerst het ruime sop.

In Woudsend is op 5 maart de nieuwe Antaris X officieel gepresenteerd. De dagcruiser is het vlaggenschip van Antaris, onderdeel van Aquatec Industries, waar ook Makma en Maril onder vallen.
De 10 meter lange Antaris X oogt strak en eigentijds, zonder extreem te worden, met een steile boeg, sprayrails en een recht hek, inclusief geïntegreerd zwemplatform. Voorzien van een royale kuip, veel zitruimte, buitenkombuis en cabrio-stuurstand. Onderdeks herbergt het schip standaard vier vaste slaapplaatsen, verdeeld over de eigenaarshut voorin en een dwarse hut midscheeps. Aan bakboord zijn een gescheiden toilet- en doucheruimte. Ramen in de flanken maken het interieur licht en geven een ruimtelijk effect. Met 3,60 meter is het een breed schip, en dat komt behalve de stabiliteit ook de ruimte aan boord ten goede.

Toeren en snel varen
Standaard krijgt de X een 80 pk Yanmar diesel, maar dit eerste exemplaar is uitgerust met een 250 pk Yanmar. Behalve rustig toeren kan er dus ook snel gevaren worden. Het nieuwe model is gericht op het hogere segment. “Ik denk dat we hiermee een nieuwe doelgroep kunnen aanspreken”, zegt directeur Klaas Schiphof, “en een deel van de klanten zal uit het buitenland komen.” Inderdaad is de Antaris X een ontwerp dat zich behalve in Nederlandse wateren ook zal thuis voelen langs Mediterrane en Adriatische kusten. Het valt ten slotte in de CE-categorie B. Het publiek zal op de komende droge HISWA in de RAI (11-15 maart) de Antaris X kunnen bekijken.

Op de spiegel is in grote letters de naam ‘JAVI’ te lezen, een eerbetoon aan de vorig jaar overleden jachtdesigner Jan Visser. Het was zijn laatste ontwerp. Bij de presentatie van de Anataris X was ook de weduwe en een van de zoons van Jan Visser aanwezig.

Technische specificaties
Lengte o.a.: 10,00 m. Breedte o.a.: 3,60 m. Diepgang: 0,90 m. Kruiphoogte: ca. 2,40 m. Gewicht: ca. 5.000 kg. Motorisering: 80 pk Yanmar (standaard). Bouwmateriaal: polyester. CE-categorie: B. Ontwerp: Antaris/Jan Visser.
www.antarisboats.com