Aprilnummer Jachtbouw Nederland: op de valreep

Voor het aprilnummer van Jachtbouw Nederland hadden we voor sommige artikelen op locatie reeds te maken met beperkende maatregelen, maar we konden op de valreep toch al onze redactionele plannen uitvoeren. Het coverartikel gaat over Van der Valk Shipyard in Waalwijk, die een prachtig gevulde orderportefeuille heeft. Marketing manager Yoeri Bijker gaf een rondleiding over de werf, waar ook grondlegger Wim van der Valk nog zeer actief is, en vertelde wat er verder nog in de pijplijn zit. Op de cover een BeachClub 660 in aanbouw, een 20,5 meter lang aluminium motorjacht, ontworpen door Cor D. Rover.
Highlights uit de inhoud:
• Directeur Klaas Schiphof van Aquatec Industries is erin geslaagd drie gerenommeerde sloepmerken samen te voegen: Antaris, Maril en Makma. Het leveringsprogramma werd uitgedund en nieuwe modellen zijn toegevoegd, toegesneden op specifieke doelgroepen.
• De spuitplamuur van Awlgrip, dochter van AkzoNobel, is baanbrekend. Moonen Yachts in ’s-Hertogenbosch testte het systeem op een 36 meter jacht in aanbouw. Grote namen in de applicatuur omarmen het reeds. Een uitgebreide toelichting op de toepassing.
• Jachtwerf Stofberg in Enkhuizen, anno 1793, heeft de bakens verzet en richt zich op onderhoud en restauratie van klassieke zeiljachten, met name rond- en platbodems. De werf ziet het als belangrijke missie om het vakmanschap over te dragen op jonge mensen. Een reportage met prachtige foto’s.
• De HISWA Amsterdam Boat Show moest vanwege het coronavirus na anderhalve dag de deuren sluiten. De vraag is of en hoe de beurs volgend jaar in de markt staat.
• DMS Holland heeft een slim stabilisatiesysteem ontwikkeld met een elektrische hekschroef waarmee een voor anker liggend jacht de kop op de golven houdt en dus minder rolt.

• Seakeeper lanceerde bij de viering van het 10-jarig importeurschap door Koninklijk Van Twist in Dordrecht de kleinste gyroscopische stabilisator, die geschikt is voor boten van 7-9 meter.

• Een praktijkonderzoek naar de werking van milieuvriendelijke alternatieven voor antifoulings leverde geen spijkerharde conclusies op. “Het rapport biedt een indicatie dat er biocidevrije mogelijkheden zijn, met de voor- en nadelen die dat met zich meebrengt”, aldus de coördinator van het onderzoek.
• Veel nieuws van Nederlandse jachtwerven: Holterman, KM Yachtbuilders, Heesen, Kolibri, Menken, Lynx, Amels, Feadship, Brandsma, Besla, De Alm en Linssen.