Augustusnummer Jachtbouw Nederland boordevol nieuws

De cover van het augustusnummer van het vakblad Jachtbouw Nederland biedt een kijkje in de loods van Merwelands Shipyard Rotterdam. De werf werkt niet alleen voor de roeiers (KRVE) in de haven, maar is ook actief in de jachtbouw. Op de coverfoto zijn aluminium casco’s te zien van motorjachten van 18 en 14 meter, in aanbouw voor Deep Water Yachts. De werf bouwt ook nog een aluminium boot van 8 meter voor dezelfde opdrachtgever.
Een greep uit de inhoud van het blad:
• Arthur Peltzer komt aan het woord, die handzame zeiljachten ontwerpt. Hij ontwikkelde een nieuwe lijn voor Waarschip, waarvan de wedstrijdboot W36 de voorbode is.
• De filosofie achter het merk Zeelander Yachts, ‘handzame superjachten’, wordt uitgebreid belicht. “We denken niet vanuit het product, maar vanuit het merk”, aldus marketingman Rutger Bolt. De boten worden weer in Nederland gebouwd.
• In een mooi bedrijfsportret wordt uitgelegd hoe Habbeké Shipyard aan zijn eigenaardige naam komt. Orm de Waart nam de zaak van zijn vader Arie (73) over, die ook nog steeds in de zaak werkt. Habbeké is gespecialiseerd in aluminium en bouwde vele reddingboten, maar doet nog veel meer. “Het binnenhalen van werk is niet het punt, het uitvoeren ervan…want vaklui zijn schaars”, aldus Orm.
• Achter de schermen wordt hard gewerkt aan de voorbereidingen van de vakbeurs METSTRADE. Hervé Gastinel, CEO van de Groupe Bénéteau, zal het driedaagse internationale evenement op 13 november openen met een keynote speech over wereldwijde trends en innovatie in de pleziervaart industrie. Er zal op de beurs speciale aandacht zijn voor elektrisch en hybride varen.
• Veel nieuws van de Nederlandse jachtwerven. Icon Yachts bouwt een drijvend dok van 130 meter lengte om alle refits te kunnen afhandelen. Van den Hoven ziet de orderportefeuille goed gevuld met stalen motorjachten tussen 15 en 21 meter. Een snelvarend aluminium motorjacht van 18 meter is in ontwikkeling. De Vedette 33 Trust van Vedette Jachtbouw is een nieuw modern gelijnd motorjacht van 10 meter met steilsteven. In dezelfde maatvoering voegt Linssen Yachts twee modellen toe aan het repertoire, de Grand Sturdy 30.0 AC en Sedan. Een avontuurlijke reis naar de VS leverde No Limit een prachtige opdracht op voor een 17 meter motorjacht. Op de komende HISWA te water in Lelystad zullen veel van deze nieuwe modellen te zien zijn.
• Hoek Design signaleert dat retro de trend is bij motorjachten. Het ontwerpbureau dat vooral bekend is om stijlvolle zeiljachten, werkt aan tal van klassiek gelijnde motorjachten met hypermoderne techniek aan boord.

Blijf op de hoogte van belangrijke ontwikkelingen in de dynamische wereld van de nationale jachtbouw en neem een abonnement op het tweemaandelijke vakblad Jachtbouw Nederland (digitaal en in print) en de gratis e-mail nieuwsbrieven.