Augustusnummer Jachtbouw Nederland nokvol nieuws

Het augustusnummer van Jachtbouw Nederland staat nokvol gevarieerd en interessant nieuws. Op de cover is de boeg te zien van een BeachClub 660, in aanbouw bij Van der Valk Shipyard uit Waalwijk. Opvallend is het gebogen glas, dat ontwerper Cor D. Rover in het schip heeft verwerkt. Een reportage over de leverancier, ROYAL-MARITIEM in IJsselmuiden, een toonaangevende speler in de wereld van jachtglas.
Feature-artikelen
Het merk TRINTELLA komt terug. De naam stond voor zeiljachten van bewezen kwaliteit, met een historie die terugvoert tot 1959. In 2002 werd de productie gestaakt, maar nog steeds zwerft er een groep enthousiaste Trintella-zeilers over de wereldzeeën. Jachtbouwer Joop Doomernik heeft het merk gekocht en wil het nieuw leven inblazen.
MULDER SHIPYARD in Zoeterwoude heeft een zodanig royaal gevulde orderportefeuille dat de oude locatie in Voorschoten, de bakermat van de werf, nieuw leven moest worden ingeblazen. De werf heeft momenteel elf projecten onderhanden. De Favorites 1500 en 1700 worden in Voorschoten gebouwd, zo is in het bedrijfsportret te lezen.
De Friese werf DE BOARNSTREAM breidt uit (ook voor het refitwerk), lanceert een nieuw vlaggenschip én heeft nieuwe ontwerpen in de pijplijn. Volop activiteit in Jirnsum, ook al dwarsboomde de corona de zaak op tal van punten, vertelde algemeen directeur Wies Hokwerda.
Verder onder meer:
De beurs HISWA TE WATER gaat helaas niet door en is nu gepland voor volgend jaar. Op de kade presenteren zich normaliter tal van toeleveranciers aan de jachtbouw. Een flink deel van hun klantenkring ligt daar immers aan hun voeten. De advertentieafdeling biedt met KADE-OVERZICHT toch een podium voor noviteiten, wat te vinden is op bijna vijf pagina’s.
Vakbeurs METSTRADE (17-19 november) heeft alvast gekozen voor een hybride beurs, die zowel fysiek als virtueel te bezoeken is.
In de rubriek Kort Nieuws is aandacht voor de krachtige outboard diesels (300 pk) van OXE en concurrent COX.
De NJI-COLUMN gaat over de nodeloos strenge regels voor kraanwerkbakken, die 1 juli van kracht zijn geworden en roept jachtbouwers op bezwaren in te brengen.
Veel nieuws van werven
De rubriek NIEUWS VAN DE NEDERLANDSE JACHTWERVEN met tal van opdrachten die ondanks de coronacrisis in de wacht zijn gesleept.

• Van der Valk Shipyard bundelt kennis in een 34 meter expeditiejacht.
• Saffier Yachts levert 18 schepen in twee maanden.
• Vanquish bouwt een supersnelle VQ80, die als chaseboat gaat dienen voor een superjacht dat bij Heesen Yachts in Oss wordt gebouwd.
• Altena Yachting bouwt een Doggersbank 66, een succesmodel van Vripack.
• Moonen Yachts verkocht een zusterschip van de Brigadoon, en heeft heel wat op stapel staan.
• KM Yachtbuilders bouwde voor het eerst een motorjacht, de Bestevaer 53MY.
• Linssen Yachts lag tien weken stil door corona, maar de markt trok daarna weer sterk aan. De werf presenteert de 35SL AC met achterkajuit.
• Het spectaculaire expeditiejacht La Datcha kwam bij Damen Yachts in Vlissingen uit de bouwhal tevoorschijn.
• Venegy Yachts, onderdeel van de Prins van Oranje Groep te Heeg, lanceert de aluminium Venegy 37, met een ‘glazen’ stuurhuis.
• Bij Van Noorloos in Werkendam wordt een aluminium toercatamaran Eyecat 55 gebouwd, een ambitieus project van zeezeiler Bert Busman.
Ook op de eerste rang zitten bij de presentatie van het nieuws van en voor de Nederlandse jachtbouw? Neem voor een luttel bedrag een abonnement en ondersteun dit prachtblad via www.jachtbouwactueel.nl/word-abonnee/.