De Baltic 68 Café Racer is een jacht met grensverleggende prestaties. Ontworpen voor maximaal zeilplezier met in elk deel van het ontwerp een duurzame insteek. Zo is meer dan de helft van de romp versterkt met natuurlijke vlasvezel, een materiaal met uitstekende geluiddempende eigenschappen en een lage carbon footprint.

Ook in de energiehuishouding komt het duurzame aspect terug. De aandrijving geschiedt via twee 15kW elektrische motoren en er is de mogelijkheid tot hydro-generatie tijdens het zeilen. Daarnaast is een groot deel van het kajuitdak voorzien van onopvallende zwarte zonnepanelen. Twaalf SUNBEAMsystem Tough+ Black panelen leveren een totaal piekvermogen van 1.452 Watt, genoeg om de airco op eco-stand draaiend te houden.

Deze beloopbare zonnepanelen zijn op een esthetische manier geïntegreerd in het ontwerp. De functionele zonnepanelen zijn aangevuld met SUNBEAMsystem Tough+ Black Hole filler panelen. Deze filler panelen zijn gemaakt van hetzelfde materiaal, hebben geen werkzame zonnecellen en worden doorgaans gebruikt om de ruimte rondom zonnepanelen naadloos op te vullen om zo tot een egaal geheel te komen.

Bij deze toepassing zijn ze op een speelse manier gebruikt om de strakke lijnen van de zonnepanelen vloeiend af te laten lopen aan de voorkant van het kajuitdek.

Het Zweedse bedrijf SUNBEAMsystem staat bekend om hun kenmerkende stroomoplossingen, en dan vooral vanwege hun beloopbare zonnepanelen. Van de arctische tot de tropische gebieden, innovatieve oplossingen voor alle omstandigheden. High-end zonnepanelen, smart lithium accu’s, MPPT-laadregelaars, mobile smart home.SAIL & SOLAR – import en distributie voor NL, BE, FR, UK – www.sailandsolar.nlDe brochure (download) is als bijlage verzonden met de februari uitgave van vakblad Jachtbouw Nederland.

www.sailandsolar.nl