Home Nieuwsberichten NIEUWBOUW Bestevaer 72 in aanbouw

Bestevaer 72 in aanbouw

Een rendering van de Bestevaer 72.

KM Yachtbuilders is begonnen met de bouw van Bestevaer 72. Op 4 oktober werd de eerste las gelegd door de familie van de eigenaar. Getooid met laskap en handschoenen konden ze zelf het bouwnummer van hun schip ‘Symbiose’ vastlassen aan een aluminium schot van de voorpiek. Een blijvende en zichtbare herinnering.

De Bestevaer 72 is ontwikkeld voor deze familie met gedeelde interesses. De jongere helft wil graag naar koude en ruigere gebieden zoals Groenland, IJsland en misschien zelfs de Noordwest Passage varen, terwijl de oudere helft liever richting warmere oorden zoals de Carieb en de Middellandse Zee vertrekt.  Samen met de architecten van Dykstra Naval Architects is er binnen een half jaar een compleet nieuw ontwerp van 72 voet gemaakt waarin alle wensen zo goed mogelijk samenkomen.

Veiligheid en zelfredzaamheid was sowieso een eis. Vandaar de diepe en beschutte kuip die is opgedeeld in een ‘vaar-’ en een ‘verblijfgedeelte’. In het ruime pilot house kan geschuild worden tijdens slecht weer, terwijl de auto-piloot het stuurwerk doet. Naast de standaard waterdichte schotten zijn er ook twee waterdichte deuren voor extra veiligheid. De boeg van het schip heeft dikkere huidplaten dan de rest van de romp, om bestand te zijn tegen een eventuele aanvaring met ijs of drijvend object. Het dek ligt vol met zonnepanelen – met een opbrengst van ruim 2.500W – maar er zijn ook een dieselgenerator én watergenerator om aan de stroomvraag te voldoen. De carbon tuigage in combinatie met de ongeschilderde blanke romp zorgen voor een stoer uiterlijk van deze Bestevaer.

Om ook in de wat kleinere en ondiepere wateren te kunnen komen heeft het schip een hydraulische liftkiel die een variabele diepgang heeft van 2.30 tot 4.30 m. De dubbele roeren hebben dan ook een maximale lengte van 2.30 m.

Onderdeks zijn er drie hutten en een bemanningsverblijf, twee volwaardige natte cellen en een extra toilet. De salon heeft een grote zithoek met dinertafel en daar tegenover is de volledige uitgeruste keuken. De meubels, kasten en vloer zijn van teak, terwijl de witte wanden en plafonds het interieur licht en ruim laten aanvoelen. De verwachte oplevering is in het voorjaar van 2020. www.kmy.nl