Op de openingsavond van de vakbeurs Metstrade in RAI Amsterdam werden in Het Scheepvaartmuseum de Boat Builder Awards uitgereikt. Voor de achtste editie werden 99 nominaties toegekend; 32 bedrijven uit 16 landen kwamen in de finale, waar uiteindelijk 13 winnaars en twee eervolle vermeldingen door de jury werden toegekend. Er was geen enkele Nederlandse winnaar.
De prijsuitreiking vond plaats tijdens een galadiner op de overdekte binnenplaats van het museum, ooit het magazijn van de VOC, een sfeervolle locatie die twee jaar lang door corona niet konden worden gebruikt. IBI-redacteur en voorzitter van de juryleden van de Boat Builder Awards, Ed Slack, zei: “Sinds we voor het laatst op deze locatie bijeen waren, hebben we allemaal te maken gehad met Covid, lockdowns, chaos in de toeleveringsketen, oorlog in Oekraïne en een voortdurende economische rollercoaster. We hebben gezien hoe onze branche zich aanpaste en flexibel was in tijden van tegenspoed. Het is passend dat we de briljante reacties van botenbouwers en hun gewaardeerde partners op deze uitdagingen konden vieren op een plek met zo’n groot maritiem erfgoed. De inspanningen van alle bedrijven en personen op de shortlist zullen de komende jaren zeker worden gezien als historisch belangrijke fundamenten voor onze toekomst.”

De belangrijkste awards
De categorie ‘Collaborative Solution between a Production Boat Builder and its Supply Chain Partner’ voor de samenwerking van bedrijven in ging naar Fairline Yachts en de Lippert Marine Group Europe voor het integreren van een zijdeuroplossing voor de Fairline 68.
De prijs voor een succesvolle samenwerking tussen een superjachtbouwer en zijn toeleveringsketenpartner was voor Bennetti Yachts uit Italië en Siemens Energy. Ze werkten samen aan een geavanceerd hybride systeem voor het motorjacht B.Yond 37M.
Voor de Innovative On-board Design Solution award stonden zes potentiële winnaars op de shortlist. De Amerikaanse werf Manitou Pontoon Boats, onderdeel van BRP, werd de winnaar voor de inspanning de pontonboot volledig opnieuw uit te vinden voor een nieuwe generatie eigenaren.
De categorie Retail Marketing Initiative werd gewonnen door de Spaanse werf Astondoa, die het publiek op sociale media liet stemmen over welke van de drie interieurstijlen zou worden overgenomen voor de lancering van de 677 Coupé.
Het belang van geweldig design was een thema in veel van de inzendingen van dit jaar, maar de Boat Builder Awards van dit jaar gingen nog een stap verder door een Designer of the Year te erkennen. De juryleden besloten om zowel tijdgebonden ontwerpgenialiteit als opmerkelijk nieuw talent te erkennen: Carrie Fodor en Kristin McGinnis van Sea Ray en Tony Castro Yacht Design.

Milieugerichte awards
Dit jaar waren er voor eerst twee milieugerichte categorieën. De ‘Eco focused boat of the year’ werd gewonnen door Northern Lights Composites uit Italië voor de Ecoracer, een serie racejacht dat het resultaat is van veel ontwikkelingswerk om het recyclebaar te maken. Een eervolle vermelding werd toegekend aan Spirit Yachts uit Groot-Britannië voor het milieuvriendelijke jacht Spirit 30. Bij de onderscheiding voor milieuverbetering in het fabricageproces, kreeg de Franse Beneteau Group de hoogste onderscheiding voor het op grote schaal uitrollen van minder impactvolle en volledig recyclebare materialen voor de scheepsconstructie en voor de aanstaande lancering van de Beneteau First 44, een serieproductie zeiljacht met 100 procent recyclebare hars.

John Lu, CEO en eigenaar van Horizon Yachts uit Taiwan, ontving een Lifetime Achievement Award. In zijn eervolle vermelding werd Lu geprezen als een buitengewone visionair, een innovator en een berekende risiconemer. Lu wordt zeer gerespecteerd door zowel werknemers, collega’s als klanten.

De Boat Builder Awards worden gezamenlijk georganiseerd door IBI en Metstrade, in samenwerking met Raymarine. De volledige uitslag en de namen van de sponsoren van de awards zijn te vinden op www.ibinews.com/bba2022.