Botti bij Moonen te water gelaten

De tewaterlating in Den Bosch van de door Moonen gebouwde 36 meter lange Botti is een feit. Bouwnummer 200 is het derde motorjacht in de Martinique- serie, waarvan in 2018 als eerste de Brigadoon werd gebouwd. De Botti onderscheidt zich op enkele punten van haar zusterschepen.

Zo beschikt de Botti over een verlengd zonnedek met een oppervlak van in totaal 65 m², voorzien van een jacuzzi. Tot de extra’s behoren een master suite met inloopkast, vier luxueuze gastenkamers die toegankelijk zijn via hun eigen ingang op het benedendek, en de kapiteinshut die zich op het brugdek bevindt.

Eerder dit jaar ging Jachtbouw Nederland in gesprek met directeur Marianne Hendriks en technisch directeur Nicky van Zon van Moonen Yachts. Zij vertelden over de doorstart die de werf uit Den Bosch in 2019 maakte, dankzij de overname door het Australische echtpaar Matthew en Louise Baxter. De nieuwe eigenaren maakten het mogelijk om op speculatiebasis te gaan bouwen. Hendriks zei destijds daarover: “De Baxters hadden zo veel productiebedrijven wereldwijd, die snappen dat je eerst het proces moet optimaliseren voordat je kunt verkopen. Ze trekken de vergelijking met een garage. Als je een auto wil kopen en je gaat naar een showroom waar geen auto’s staan, dan koop je waarschijnlijk ergens anders. Dat verandert als er wat te zien valt en je het gevoel hebt dat je ergens koopt waar veel reuring is. Hun filosofie is: doorbouwen.” En zo is nu ook nummer vier uit de Martinique-serie in aanbouw, op speculatiebasis.

Martinique-serie
Het door ontwerper René van der Velden ontwikkelde Martinique- platform is een semi-custom ontwerp, met naval architecture door Diana Yacht Design en een interieur van Studio Indigo uit Londen. De jachten hebben een romp van hoogwaardig staal en een opbouw van aluminium. Van der Velden over de 36-meter lange romp: “Dankzij een uitgekiende totale rompvorm, met scherp voorschip, loopt hij een paar knopen harder dan de rompsnelheid. Wel heb je een goede sprayrail nodig, anders komt de boeggolf boven de verschansing uit. De plaats en de breedte van die sprayrail zijn cruciaal; daar hebben we heel wat Computational Fluid Dynamics-berekeningen op losgelaten.”

In februari 2022 wordt de Botti aan de Amerikaanse opdrachtgevers geleverd.

TECHNISCHE SPECIFICATIES MARTINIQUE
Lengte: 36,30 m.
Breedte: 8,00 m.
Diepgang: 2,10 m.
Inhoud: 337 GT
Motoren: 2 x Caterpillar CAT C32, elk 1.925 pk.
Kruissnelheid: 14 knopen
Topsnelheid: 16,5 knopen
Actieradius bij 10 knopen: 4000 mijl

www.moonen.com

Botti klaar om de werf te verlaten.
Botti verlaat de werf van Moonen Yachts.