Doorvoeringen met grote kabelpakketten hebben vaak veel weg van een bord spaghetti. De hoeveelheid kabels is enorm, waardoor de doorvoering niet alleen onoverzichtelijk is, maar eventuele uitbreiding van het kabelpakket nagenoeg onmogelijk is. Met het Controfil doorvoersysteem brengt Beele Engineering hierin verandering. Het systeem maakt een geordende en gecontroleerde doorvoer van grote hoeveelheden kabels mogelijk terwijl toekomstige uitbreidingen van het kabelpakket worden vereenvoudigd.

Controfil is in eerste instantie ontwikkeld voor een vooraanstaand producent van treinen als brandwerende en onderhouds- en servicevriendelijke oplossing voor treinstellen. Inmiddels wordt het systeem ook in andere sectoren, zoals de bouw, scheepsbouw en industrie ingezet voor kabeldoorvoeringen in wanden, vloeren, schotten en dekken. Controfil zorgt er daarbij voor dat overvulling van brandwerende en gas- en waterdichte doorvoeringen wordt voorkomen.

Het Controfil afdichtsysteem bestaat uit een combinatie van doorvoerblokken en multi-doorvoerslangen, vulslangen en blokvullers. Na installatie van de blokken en slangen wordt de doorvoeropening aan weerzijden afgewerkt met een kitlaag. Afhankelijk van de toepassing, bedraagt deze kitlaag 15 of 20 mm. In tegenstelling tot bestaande ‘blokjessystemen’ zijn de blokken van het Controfil alleen bedoeld als doorvoermodule en niet als afdichtingsblok dat moet worden samengedrukt.

Om de installatie nog verder te vereenvoudigen omvat het Controfil programma naast doorvoerblokken en doorvoer- en vulslangen, ook verschillende soorten doorvoerramen die onderling kunnen worden gekoppeld. De ramen zijn vervaardigd van HR-kunststof en kunnen in beton worden gestort. Omdat het systeem geen metalen delen bevat, kan er ook geen corrosie in het afdichtsysteem optreden.

Controfil multi-kabeldoorvoeringen zijn met succes getest volgens EN 1366-3:2009 gedurende een vier uur durende brandtest in een wand met een dikte van 100 mm, brandklasse EI60/E240. De kabeldoorvoeringen zijn verder zeewater-, UV-, ozon- en weerbestendig. Door het gebruik van hoogwaardige siliconen-compounds als basis voor de blokken en slangen, biedt het systeem een uitstekende duurzaamheid.

www.beele.com

Over Beele Engineering

Beele Engineering (Aalten) is specialist op het gebied van afdichtingsoplossingen voor brandveiligheid, waterdichtheid en gas- en rookdichtheid. Het bedrijf beschikt over eigen R&D-centra, testfaciliteiten, één van de modernste en omvangrijkste productiecentra in Europa en een hoogwaardig logistiek. Daarmee kunnen klanten niet alleen snel en slagvaardig worden bediend met standaardproducten, maar kan ook voor iedere specifieke wens maatwerk worden gecreëerd. Een volgende stap in het 40-jarige bestaan van Beele Engineering zet het bedrijf momenteel met de ontwikkeling en bouw van Sealing Valley, hét wereldwijde centrum voor afdichtingstechnologie.