Beurzen Cannes en La Rochelle gaan niet door

Twee grote Franse watersportbeurzen worden getroffen door het coronavirus: het Cannes Yachting Festival en ook de Grand Pavois in La Rochelle gaan niet door. De beurs in Cannes, die jaarlijks circa 50.000 bezoekers trekt, zou van 8-13 september plaatsvinden. De Grand Pavois van 29 september-3 oktober.

Beursorganisator Reed Exhibitions had in Cannes van alles in het werk gesteld om aan de corona-voorschriften van de Franse overheid te voldoen. Lees hier de persverklaring van de beursorganisatie, die zijn teleurstelling uit.

David Lisnard, de burgemeester van Cannes, heeft in een uitgebreid communiqué harde kritiek geuit op het besluit van de vertegenwoordiger van de staat in het departement om de bootshow te verbieden. Hij vindt het onbegrijpelijk dat gesteld wordt dat er tekortkomingen zouden zijn in de gezondheidsmaatregelen die door de organisator wilde treffen. De Regionale Gezondheidsdienst had het gezondheidsprotocol van het evenement juist als zeer bevredigend gekwalificeerd, aldus Lisnard, die het besluit als ‘absurd’, ‘oneerlijk’ en ‘economisch schadelijk’ kwalificeert.

De website van het Cannes Yachting Festival brengt de onheilstijding.

Nederlandse deelname
Onder de 400 boten op het Cannes Yachting Festival, zouden zich schepen bevinden van een aantal prominente Nederlandse werven, waaronder Wajer, een van de sponsors van de beurs. Wajer onderhield in voorgaande jaren een VIP shuttle service tussen de Vieux Port, waar de motorboten liggen en Port Canto, plaats voor de zeiljachten.
Steeler Yachts zou het nieuwe model Bronson er introduceren. Ook Dutchcraft, een merk van Zeelander-oprichter Sytse Koopmans, zou zich in Cannes presenteren. Vanquish zou ook van de partij zijn, evenals het nieuwe merk Venegy, onderdeel van de Prins van Oranje Group.
Waterdream, van prins Bernhard van Oranje, had alles op alles gezet om tijdig met de California 52 present te zijn. De aluminium snelvarende daycruiser is gebouwd door Van der Valk Shipyard. Lynx Yachts zou een ruim 27 meter lang support schip van het type YXT24 tonen, de Roe Shadow. Het werd in maart opgeleverd en zette daarna reeds koers naar de Middellandse Zee.
Nederlandse toeleveranciers zijn ook gedupeerd, waaronder YachtFocus met promotiemateriaal over de Nederlands jachtbouw, Rotorswing stabilisatoren, Sevenstar jachttransport en Botentekoop.nl.

Zowel in Cannes als La Rochelle had de organisatie verzocht om dispensatie van de Franse overheidsmaatregel van 11 augustus, waarin werd bepaald dat evenementen met meer dan 5.000 bezoekers geen doorgang mochten vinden. In beide gevallen werd de ontheffing dus niet verleend. In La Rochelle, die 26 augustus werd afgelast, komen normaliter circa 80.000 bezoekers af op het overwegend Franse aanbod van zeiljachten. Er staan geen Nederlandse werven in de lijst van exposanten.

www.cannesyachtingfestival.com
www.grand-pavois.com

Archieffoto van de Grand Pavois in La Rochelle. Foto J.M. Rieupeyrout