CAB-modellen nu met open spiegel

The CAB met open spiegel.

Menken Maritiem heeft de modellen van The CAB een opfrisbeurt gegeven en voorzien van een open spiegel. De nieuwe boten werden op de – inmiddels afgelaste – droge Hiswa gepresenteerd. “Mensen willen niet per se een sloep, ze willen een mooie dagboot”, stelt Bernard Menken van Menken Maritiem, “daarom hebben we al zo’n twintig jaar geleden The CAB als oer-tender geïntroduceerd. Een degelijke en luxe dagboot, waarvan we er meer dan 250 hebben gebouwd.”
Het ontwerp van Martin de Jager was niet ‘blauw met touw’, had geen ronde kont en was niet overnaads, maar was eerder geënt op de Amerikaanse commuter boats uit de Roaring Twenties, zoals die ook bij Hotel New York in gebruik zijn.
De vorm van The CAB maakte ook een snel onderwaterschip mogelijk: de Fast CAB. In 2009 introduceerde Menken The CAB XL, die met een lengte van 7,25 meter en een breedte van 2,34 meter ruimte biedt aan zo’n 12 gasten. Beide typen zijn ook met elektromotoren van Kraütler leverbaar.
Strikt genomen waren er geen veranderingen nodig. De stabiliteit en degelijkheid van The CAB blijven volgens de werf onovertroffen. Menken: “Meestal worden boten aangepast omdat het eerst niet goed was. Bij ons wordt alles op de tekentafel tot in het treurigste detail uitgewerkt, zodat latere aanpassingen niet nodig zijn. De open spiegel die Martin voor The CAB en voor de XL heeft ontworpen is echt een upgrade van het model naar de wensen van vandaag.”
Met de open spiegel krijgt de lijn van de boot een frisse eigentijdse uitstraling en kunnen opvarenden gemakkelijk vanuit de kuip naar het zwemplateau en terug lopen. Wat blijft is het degelijke hand lay-up laminaat en de rijke toepassing van massief teakhout. Gangboorden, zwemplateaus, potdeksels en kuipvloeren worden standaard in teak uitgevoerd.
www.menkenmaritiem.nl