Het gedraaide casco van de Moonen 110. Foto Moonen Yachts

Dinsdag 12 oktober was een bijzondere dag bij Talsma Shipyards in Franeker. Vier kranen draaiden het casco van het nieuwste 34 meter lange superjacht van Moonen Yachts uit Den Bosch. Een klus die vier uur vergde. Afgelopen januari werd deze eerste Moonen 110 als project YN202 wereldkundig gemaakt, waarna in juni de bouw van start ging.
“Het is een bijzonder moment om de eerste romp van de nieuwe Moonen 110 in de vaarpositie te zien”, aldus John Bechtold, Moonen’s projectmanager van YN202. “Talsma Shipyards, Diana Yacht Design en ons eigen Moonen-team hebben na een intensief en leerzaam proces gezamenlijk goed werk geleverd.”

Fonger Talsma, projectleider van Talsma Shipyards, over het proces tot dusver: “Het omdraaien van de romp is een van de grotere mijlpalen in de productie. Wij bouwen onze rompen altijd ondersteboven. Dat is gemakkelijker, omdat de bouwvloer en het dek beide vlak zijn en er minder lang boven het hoofd gewerkt hoeft te worden. Het bouwproces is meestal voor ongeveer 60% voltooid zodra het draaien plaatsvindt. Daarna gaan we de afbouwfase in. Vanaf nu begint het klein ijzerwerk, zoals het plaatsen van funderingen en reling, doorvoeren in de romp, bolders en leidingwerk.”

Nick Tot, naval architect bij Diana Yacht Design, vertelt over de ontwerpfase: “De romp van de YN202 is het resultaat van een uitgebreide samenwerking tussen meerdere disciplines binnen meerdere bedrijven. Bij Diana Yacht Design hebben we de romp gemodelleerd om de gewenste vaareigenschappen, afmetingen en binnenruimte te bereiken, zoals gewenst door Moonen Yachts. Daarna hebben we het schip volledig volgens de regels en voorschriften van Bureau Veritas ontworpen en geoptimaliseerd voor de bouw.”
De eerste Moonen 110 zal begin 2023 worden opgeleverd.

Technische gegevens Moonen 110
Lengte over alles: 34,04 m. Lengte waterlijn: 31,17 m. Breedte over alles: 7,50 m. Diepgang: 2,00 m. Bouwmateriaal: staal/aluminium. Motorisering: 2 x Caterpillar C18 ACERT. Topsnelheid: 13 knopen. Kruissnelheid: 10 knopen. Brandstoftank: 27.685 liter. Watertank: 6.646 liter. Vuilwatertank: 964 liter.

www.moonen.com