Clouds International in Lopik heeft de elektrische aandrijfsystemen van de Poolse fabrikant E-Tech in het assortiment opgenomen. E-Tech levert een complete lijn elektrische aandrijvingen voor pleziervaartuigen met vermogens van 1,8 kW tot 20 kW. Er is keuze uit drie varianten: buitenboordmotor, POD en aandrijving met vaste schroefas. De POD aandrijving is er ook in een bestuurbare versie. Op zeiljachten kan het systeem (vanaf 4 kW) ook energie opwekken tijdens het zeilen. Daar heeft zeezeiler Peter Hoefnagels ervaring mee opgedaan, gedurende zijn wereldreis met het energieneutrale zeiljacht Ya, dat was uitgerust met E-Tech aandrijving.
Ook de buitenboordmotoren met een hybride-opstelling kunnen accu’s opladen. Het kleinste systeem van E-Tech is 24 Volt; de grotere zijn 48 Volt. Tevens bestaat de mogelijkheid dat ze energie regenereren tijdens het zeilen.

Enkele voordelen van de E-Tech motoren:
-Ingebouwd dubbelwerkend druklager: geen extern druklager vereist.
-De binnenboordmotoren hebben de as aan beide zijden: eenvoudige hybride installatie mogelijk tussen de motor en de schroefas.
-Geheel gesloten koelcircuit met gewone koelvloeistof: geen vermogensverlies door oververhitting. Alle binnenboordmotoren zijn vloeistof-gekoeld, evenals alle controllers van motoren vanaf 10 kW.
-Vrijwel geen onderhoudskosten.
-Via een Bluetooth-verbinding (voorlopig alleen Android) kan de gebruiker een verbinding maken met de controller. Zo kunnen de instellingen eenvoudig worden aangepast (bijv. het maximale toerental van de motor).
-Motoren vanaf 4 kW kunnen ook als generator werken. In een zeilboot onder zeil, of bij binnenboordmotoren in een hybride-opstelling kan een draaiende E-Tech motor de accu’s opladen.
Clouds International levert complete systemen: aandrijving, besturingssysteem, accu’s en laders.
www.clouds.nl

Lees verder in de brochure, bijgesloten bij Jachtbouw Nederland nr. 4 – aug 2019
of download de brochure op www.clouds.nl