De Contest 85CS 'Polina Star IV'. Foto Carlo Baroncini Photography

Contest Yachts in Medemblik heeft de Contest 85CS ‘Polina Star IV’ opgeleverd. Met 26,78 meter lengte, inclusief boegspriet, is dit het grootste schip dat de werf heeft gebouwd. Het ontwerp is van Judel/Vrolijk, het interieur werd door Wetzels Brown Partners vormgegeven.

Het schip is semi-custom onder Lloyd’s keur gebouwd in Medemblik. De mal voor de bouw van de romp werd door Nedcam gefreesd. De romp en dek zijn composiet gebouwd met een schuimkern en vacuüm geïnjecteerd. Kettingplaten zijn gelamineerd als een integraal onderdeel van de romp. De kiel is van roestvrij staal, met loodballast. Het roer en het A-frame van de vaste boegspriet zijn van koolstofvezel. De carbon mast, met drie zalings, is van Hall Spars en de zeilen zijn 3Di van North Sails.

De nieuwe, sloepgetuigde Contest is een echt ‘zeeschip’, uitgerust voor lange reizen. Deze 85 is de derde Contest van de eigenaar en hij is nauw betrokken geweest bij het ontwerp. Er is veel aandacht besteed aan veiligheid, comfort en hanteerbaarheid. Het schip is door een kleine bemanning te zeilen. Het grootzeil wordt in de giek weggerold. De lieren zijn hydraulisch en strategisch geplaatst voor meervoudig gebruik.
Zelfredzaamheid was een eis van de eigenaar. Technische systemen zijn dubbel uitgevoerd, om bij eventuele uitval terug te kunnen vallen op een back-up. Alle lieren kunnen ook met de hand worden bediend. Er is een noodstroomvoorziening voor de navigatie- en communicatieapparatuur.
De romp is verdeeld in vier waterdichte compartimenten. De hutten zijn voorzien van vluchtluiken en noodverlichting. Behalve de bilgepomp, is er een extra pomp met grote capaciteit geïnstalleerd, die ook voor brandbestrijding kan worden gebruikt.
De ‘Polina Star IV’ heeft drie hutten en een bemanningsverblijf, plus een riante raised saloon en ruime kuip. Die indeling is afgestemd op de wensen van de klant; andere indelingen zijn ook mogelijk.

Belangrijkste specificaties Contest 85 CS
Lengte: 25,82 m,
Lengte met boegspriet: 26,78 m.
Lengte waterlijn: 23,17 m.
Maximum breedte: 6,40 m.
Diepgang standaard kiel: 3,79 m.
Ondiepe kiel (optie): 3,28 m.
Ballast standaard kiel: 18.500 kg
Brandstoftank: 2.500 ltr
Watertank: 1.500 ltr
Motor: Volvo Penta, 264 pk

www.contestyachts.com