D3Aak in ‘5D printing’

Een paar jaar geleden presenteerde Leon Wokke op de Hiswa een baanbrekend plan: een grachtenboot die 3D geprint zou worden: de D3Aak, in de vorm van een platbodem. Een origineel idee, maar er moesten wel de nodige obstakels worden overwonnen. In zijn jongste nieuwsbrief meldt Wokke: ‘Voor het printen van de boten van D3Aak wordt geen huis-tuin-en keuken 3D-printer gebruikt. De software moest op diverse vlakken herschreven worden en ook de grondstof is geen filament die je in een winkel kan kopen. Dit samen maakt dat er nog geen D3Aak in het water ligt.
Het concept van D3Aak vraagt veel van de techniek en het team, om te realiseren waar we voor staan. Namelijk de recycling van plastic, innovatief produceren en een duurzame en inzichtelijke keten. Voor de productie is er de samenwerking met HB3D. Het team van HB3D heeft de afgelopen jaren hard gewerkt om de techniek op het punt te krijgen waar we het hebben willen. HB3D is, in samenwerking met Blueflame, nu echt in een ver gevorderd stadium wat betreft productie. De techniek die gebruikt wordt om de D3Aak te produceren is 5D printing. Deze techniek is ontwikkeld door Blueflame3D en uniek in de wereld van 3D Printing. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een refurbished KUKA-robot die aangestuurd wordt door SprutCAM software.
5D printen is een nieuwe manier van additive manufacturing. Bij deze technologie hebben de printkop en het afdrukbare object vijf vrijheidsgraden. In plaats van de platte laag produceert het gebogen lagen. Hierbij beweegt het printgedeelte, terwijl de printkop aan het printen is.’
Het is nog niet bekend wanneer de D3Aak te water gaat.
www.d3aak.nl