DAME Award 2018

Triskel Marine Integrel is overall winnaar geworden van de DAME Award 2018. Juryvoorzitter Birgit Schnaase reikte de prestigieuze prijs uit op de openingsdag van de METSTRADE 2018 in RAI Amsterdam. Vijf andere producten werden uitgeroepen tot categoriewinnaar. Er waren maar liefst 22 eervolle vermeldingen.

Door de vele sterke inzendingen was het voor de jury niet makkelijk om de winnaar van de DAME Award te kiezen. Uiteindelijk waren het de duidelijke ontwerpinspanningen en het veelbelovende effect van het volledig geïntegreerde Integrel generatorvervangingssysteem van Triskel Marine die de doorslag gaven.

Triskel Marine deed 15 jaar onderzoek naar energie-efficiëntie op vaartuigen en superjachten. Dit leidde uiteindelijk tot Integrel, een systeem dat gebruik maakt van de opening tussen de schroefcurve en de optimale efficiëntie van de aandrijfmotor om energie te genereren die vervolgens wordt opgeslagen voor AC en DC-toepassingen. Dit verbetert de efficiency van de brandstofverbranding. Bovendien is er geen aparte generator nodig.

De jury was vooral te spreken over het feit dat het systeem de milieubelasting van de huidige pleziervaart kan reduceren. Ook werd de eenvoud van de werking geprezen. Het vaartuig kan gedurende lange periodes stil varen. Het systeem kan ook worden benut voor andere toepassingen. Juryvoorzitter Birgit Schnaase zei over de uitkomst: “De inzendingen waren wederom getuige van grote voortgang op zowel het bedrijfs- als het sectorniveau. De voornaamste aanleiding voor de DAME Award is het stimuleren van goede ontwerppraktijken in elk aspect. De jury was dan ook erg verheugd om te zien dat er zo veel inzendingen waren met een goede balans tussen vorm en functie.”

“Er waren dit jaar extreme tegenstellingen in het formaat van de producten, variërend van primaire systemen voor superjachten tot de kleinste beugels. Hoewel het soms makkelijker is om het grootschalige werk dat een ontwerpteam heeft gestopt in een goed uitgedacht, complex product te herkennen, zag de jury hetzelfde niveau aan ontwerpdetail in eenvoudige producten die juist vaak als vanzelfsprekend worden gezien. Het is makkelijk om je neer te leggen bij de gevestigde oplossingen in de sector, maar dat betekent niet dat het niet mogelijk is om de ervaring aan boord, de efficiency van de productie of de potentiële reductie van de milieubelasting te verbeteren. Op de uiteindelijk lijst winnaars, bijzondere vermeldingen en nominaties staan vooral producten die dit punt bevestigen.”

DAME Award 2018: Triskel Marine Integrel

Categorie winnaars

MARINE ELECTRONICS AND MARINE RELATED SOFTWARE: Spinlock Sail Sense

INTERIOR EQUIPMENT, FURNISHINGS, MATERIALS AND ELECTRICAL FITTINGS USED IN CABINS: Vimar Electronic Switch 8in 7out 3M

MARINA EQUIPMENT, BOATYARD EQUIPMENT, AND BOAT CONSTRUCTION TOOLS AND MATERIALS: Geen winnaar.

DECK EQUIPMENT, SAILS AND RIGGING: Harken CLR verzinkbare kaapstander.

CLOTHING AND CREW ACCESSORIES: Rooster Exofleece

LIFESAVING AND SAFETY EQUIPMENT: Shakespeare Marine GALAXY-INFL8