DAME Award voor varende reddingsboei

Juryvoorzitter Birgit Schnaase reikte vanochtend op de openingsdag van de METSTRADE Show de prestigieuze DAME Award 2019 uit aan de zelfvarende reddingsboei U SAFE. In alle categorieën werd een winnaar gekozen en zeventien inzendingen ontvingen een eervolle vermelding.

Dit jaar waren de categoriewinnaars sterk aan elkaar gewaagd. Het koste de jury dan ook grote moeite om de winnaar van de DAME Award te kiezen. De uiteindelijke keuze viel op U SAFE, een zelfvarende en op afstand bestuurbare reddingsboei.

De varende reddingboei U SAFE, op afstand bestuurbaar. Foto Rens Groenendijk

De U SAFE heeft een robuust, eenvoudig en minimalistisch ontwerp en kan te water worden gelaten vanaf een boot, vanuit een jachthaven of vanaf de kust. De boei haalt snelheden van 15 km/u, heeft een accucapaciteit van 30 minuten en is voorzien van volledig in de boei geïntegreerde waterjets, grote, stevige handvatten en een hoefijzervorm voor de drenkeling. De U SAFE verbetert de overlevingskansen van drenkelingen en verlaagt de risico’s voor redders, aldus de jury.
De jury noemde de U SAFE een perfect voorbeeld van hoe geaccepteerde productnormen die op grote schaal in de pleziervaart worden gebruikt, kunnen worden verbeterd door het ontwerp tot in de kleinste details te onderzoeken en verfijnen.
Juryvoorzitter Birgit Schnaase over de uitslag: “Tijdens ons juryoverleg dit jaar hebben we besproken hoe invloedrijk design in de wereld om ons heen is. Het is heel belangrijk dat maritieme bedrijven oog hebben voor alle aspecten van het ontwerp, zodat hun producten voldoen aan de verwachtingen van varende consumenten. Slim design hebben we ook nodig om belangrijke kwesties aan te pakken zoals productie-efficiëntie, milieueffect en betere integratie. De DAME Design Awards zetten producten die het resultaat zijn van good practice in de schijnwerpers en dat is nu relevanter dan ooit.”
De 29e editie van de Design Award METSTRADE was goed voor 118 inzendingen uit 27 landen, waaruit 59 producten werden genomineerd.
Elk jaar doneren de organisatoren van de METSTRADE Show het inschrijvingsgeld dat is betaald door de deelnemers van de DAME Design Awards aan een goed doel. Voor 2019 koos het METSTRADE-expositiecomité twee goede doelen: sailing4handicaps en The Little Optimist Trust. Beide goede doelen ontvingen vanochtend tijdens de uitreiking van de DAME Awards een cheque ter waarde van € 8.850 om hun belangrijke werk voort te zetten.

DAME Awards 2019
DAME Award: U-SAFE TRADING U SAFE Stand 07.108
Categoriewinnaars
MARINE ELECTRONICS AND MARINE RELATED SOFTWARE
Garmin GPSMAP 86i – Stand 01.101, 01.103, 01.200
INTERIOR EQUIPMENT, FURNISHINGS, MATERIALS AND ELECTRICAL FITTINGS USED IN CABINS
Lumitec Moray Flex Light – Stand 12.505
MARINA & BOATYARD EQUIPMENT, BOAT CONSTRUCTION TOOLS AND MATERIALS
LIGNIA Yacht – Stand CMP.15
DECK EQUIPMENT, SAILS AND RIGGING
Karver KCW Compact Winch / KWH Winch Handle – Stand 12.113
CLOTHING AND CREW ACCESSORIES
Mustang Callan Waterproof Jacket and Salopettes – Stand 12.312
LIFESAVING AND SAFETY EQUIPMENT
U-SAFE TRADING U SAFE – Stand 07.108
MACHINERY, PROPULSION, MECHANICAL AND ELECTRICAL SYSTEMS AND FITTINGS
Twee winnaars
Garmin Force Trolling Motor – Stand 01.101, 01.103, 01.200
Navico GHOST Trolling Motor – Stand 01.152