Damen levert zevende YS 5009 Yacht Support Vessel

De Garcon is een in 2014 opgeleverd Yacht Support Vessel van het type YS 5009.

Damen Yacht Support heeft een 55,5 meter lang type YS 5009 verkocht. Het Yacht Support Vessel is reeds onder constructie en zal in de zomer van 2019 worden opgeleverd.

Het schip wordt in samenwerking met het team van de eigenaar geheel aangepast aan diens wensen. Na oplevering is dit het zevende schip van het type YS 5009. Net als de recent opgeleverde Power Play, Shadow en Axis zijn er ruimtes aan boord voor het verblijf van de eigenaar en zijn gasten. Samen met extra hutten voor de staf, veel opslagruimte en luxe service faciliteiten blijft het schip onder de grens van 500 gross ton.

Showcase in Monaco
Directeur Rose Damen van Amels en Damen Yacht Support licht toe: “Dit jaar lieten we de Power Play zien op de Monaco Yacht Show, die veel aandacht trok. Steeds meer jachteigenaars willen weten wat onze range schepen te bieden heeft en hoe het bezit van een Yacht Support Vessel hun levensstijl met jachten verder kan verhogen.”
De koper heeft Burgess Technical Services aangesteld om te assisteren bij de supervisie over de rest van het bouwproces.

Vaargedrag
De YS 5009 heeft een halfglijdende romp met een aluminium opbouw. De 12-tons dekkraan kan uitstekend duikbootjes, waterspeelgoed en tenders tot 15 meter tillen. De door Damen gepatenteerde Sea Axe boeg geeft het schip een uitstekend vaargedrag, ook in zware omstandigheden. Het schip kan een snelheid van 20 knopen behalen. Een Atlantische oversteek is geen probleem, want de YS 5009 heeft een actieradius van 5.000 mijl.
Tot op heden varen er twaalf door Damen gebouwde Yacht Support Vessels rond en er is er nog een in aanbouw. De eerste 45,6 meter lange YS 4508 wordt in 2019 opgeleverd en een nieuwe YS 5009 is in aanbouw voor oplevering in 2020. De range omvat ook een 70-meter ontwerp, waarvan de Game Changer onlangs in de vaart kwam.

www.yacht-support.nl