Impressie van het nieuw te bouwen expeditieschip. Beeld: Damen Yachting

Het team van Amels en Damen Yachting heeft een order binnen voor een nieuw, op maat gemaakt expeditieschip van 72 meter lengte. Het schip biedt accommodatie voor twaalf gasten en is voorzien van een hybride voortstuwing voor emissievrij varen. Het is geschikt om wereldwijd uitdagende wateren te verkennen.
Ontwerper is Michael Leach Design, terwijl het ‘huis-ontwerpteam’ van Damen Yachting de naval architecture en gedetailleerde engineering verzorgt. Burgess New Construction is aangesteld om het project te managen, nadat het verkoopteam de eigenaar vertegenwoordigde tijdens het aankoopproces.

“Dit hybride expeditieschip is een absoluut uniek project”, zegt algemeen directeur Rose Damen. “Voor ons was het spannend om de uitgesproken visie van de eigenaar tot realiteit te kunnen maken. We doen er alles aan om efficiëntere voortstuwings- en energiebeheeroplossingen te ontwikkelen voor onze klanten. We zijn er trots op voorop te lopen in een nieuw segment luxe expeditieschepen en dit zeer innovatieve nieuwe project belichaamt deze aanpak.”
Commercieel directeur Jan van Hogerwou: “We kunnen veel van de duurzame technologieën die de Damen Shipyards Group heeft ontwikkeld, benutten voor een breed scala aan maritieme toepassingen.”

Het robuuste zeeschip van 1440 gross ton zal worden aangedreven door een efficiënte kracht- en voortstuwingsconfiguratie. Naast de twee hoofdmotoren zijn er PTO/PTI hybride elektrische aandrijvingen die geschikt zijn om het schip een vaart tot 8 knopen te geven. Het batterijvermogen aan boord is aanzienlijk voor normaal gebruik, inclusief stille nachten voor anker zonder generatorvermogen. Het opgeslagen vermogen kan worden vergroot met batterijpakketten in containers voor langdurig stil cruisen zonder uitstoot in kwetsbare maritieme systemen. Alle buitenruimtes worden afgewerkt met kunststof teakdek als een duurzamer, duurzamer en onderhoudsarm alternatief.
Op dek valt een kloeke 14 tons kraan op, waarmee allerhande materiaal aan boord kan worden gehesen. Zoals een 13 meter snel RIB, een 9 meter werkboot en een auto. Er is tevens een touch and go heliplatform.

Het project zal volledig worden opgeleverd op de locatie in Vlissingen. De stalen romp wordt gebouwd in samenwerking met het zusterbedrijf Damen Schelde Naval Shipbuilding van Damen Yachting.

Belangrijkste gegevens:
Lengte over alles: 72,00 m (236 ft). Breedte: 11,50 m (38 ft). Diepgang beladen: 3,40 m. Gross Tonnage: 1.440. Ontwerper (exterieur/interieur): Michael Leach Design. Topsnelheid: 19 knoop. Actieradius bij 14 knoop: 6.200 mijl. Gasten: 12. Koppen: 24 + kapitein.

www.damenyachting.com