DaVinci 44 op cover Jachtbouw Nederland 1/2023

Op de cover van het februarinummer staat het nieuwste en grootste (44 voets) polyester motorjacht van DaVinci Yachts. Binnenin ons vakblad een uitgebreide reportage over de ontwikkeling van dit model door de werf in Heeg.

Verder in dit magazine:
BOOT DÜSSELDORF was een groot succes. We gingen met de camera langs bij een groot aantal van de Nederlandse werven die zich in Düsseldorf presenteerden en maakten daar een mooie foto-collage van.
RONDAL staat voor Ronduite Aluminium, dat 45 jaar geleden begon met de productie van aluminium rondhouten. Dit dochterbedrijf van Royal Huisman in Vollenhoven is sinds een kwart eeuw specialist in constructies van koolstofvezel en vervaardigt niet alleen masten, gieken en beslag, maar ook lieren, luiken, windschermen, radarmasten en dekhuizen, overigens niet alleen voor Huisman.
JACHTWERF DE JONG in Joure stamt uit 1653 en heeft nog steeds houtbouw als specialiteit. Voor de J-28, een ‘moderne klassieker’, werd een bijzondere bouwwijze gekozen: een onderwaterschip en spanten van aluminium en boven de waterlijn huidgangen van mahonie. Het laatste is een verwijzing naar de vletten die de werf als signatuur heeft. Op het dek ligt teak.
Van oudsher is BOOT HOLLAND in Leeuwarden een watersportbeurs waar veel staalbouw te zien is. Dat zal de komende editie van 8 tot en met 12 maart niet anders zijn, maar het aanbod verandert met de tijd mee. Het WTC Expo zal, naast motorjachten, gevuld zijn met sloepen, tenders, visboten, ribs, zeilschepen, en veel watersportaccessoires.
Productnieuws van VERFFABRIKANTEN Akzo/Nobel (Awlgrip en International), Epifanes en De IJssel.
Applicateur Lethe Nieuwburg heeft de SpreFix isolatiemethode met gespoten glaswol voor het eerst in Nederland toegepast op een klein jacht, de Korvet14CLR van DEEP WATER YACHTS. Het vierde aluminium motorjacht in deze serie is gebouwd bij Shipyard Rotterdam en wordt afgebouwd bij DKS in Hardinxveld-Giessendam.

Er is weer volop NIEUWS VAN DE NEDERLANDSE JACHTWERVEN:
• SAFFIER YACHTS introduceerde op Boot Düsseldorf de daysailer Se 24 Lite, met zonnepanelen op het voordek en elektrische voortstuwing van Torqeedo
• VEDETTE bouwt de Comfort Line met een nieuwe romp en bouwt een nieuw kantoor
• ZEELANDER YACHTS heeft de werfcapaciteit en het personeelsbestand bijna verdubbeld
• STRATOS introduceert de Dutch Built 50, een zeewaardig motorjacht van composiet en carbon, bedacht door Bas Lengers van Lengers Yachts
• J. SCHLIEKER & ZONEN heeft een 77 voets casco voor een aluminium zeiljacht gebouwd
• De Cocoon, het vierde Martinique motorjacht, ging bij MOONEN YACHTS te water
• BOARNSTREAM YACHTING heeft de nieuwe modellijn Boarncruiser Ocean gelanceerd
• NG SHIPYARDS, bekend van werkschepen en stoere kajuit-ribs, gaat vier tenders bouwen voor het Nederlands Loodswezen.
• VAN DEN HOVEN JACHTBOUW is volop aan het bouwen, zowel in aluminium als staal. Gewerkt wordt onder meer aan een aluminium Voyager 56 Flybridge
• HEESEN YACHTS heeft een order geboekt voor de bouw van een 57 meter lang aluminium motorjacht met de projectnaam Setteesettanta
• Cascobouwer SAB HARLINGEN is failliet, gehoopt wordt op een doorstart