Het nieuwe topmodel: de DaVinci 44. Beeld: DVY

DaVinci Yachts heeft al vier exemplaren verkocht van het nieuwe vlaggenschip, de DaVinci 44. Drie boten zijn in afbouw in Heeg, het casco van nummer 4 wordt momenteel gefabriceerd bij Adel Polyester in Genemuiden. De betimmering wordt gedaan door Jachtbouw Pronk in Heeg, maar de verdere afbouw doet DaVinci Yachts, waar inmiddels 14 vaklieden werken, in eigen huis.
“Dit nieuwe model is een proces van zo’n tweeënhalf jaar”, vertelt werfdirecteur/eigenaar Erik van Veen, “aanvankelijk gingen we uit van een 40 voeter, maar om onderdeks voldoende ruimte te krijgen, is het 44 voet geworden. We hebben veel ontwikkeling en enginering gedaan.”
De DaVinci 44 is van alle comfort voorzien voor een aangenaam verblijf aan boord. In het voorschip is de eigenaarshut met een Frans bed. Met zicht op het water dankzij de raampartijen. In het dak zit een lichtstraat, die ook doorloopt in de volgende ruimte met zitje, aan bakboord. Aan stuurboord zit een natte cel, met een aparte douche en toilet. Onder de stuurstand is een tweede hut gesitueerd met twee vaste slaapplaatsen. De accommodatie in het voorschip wordt afgesloten door een schuifdeur van donker plexiglas, die in geopende toestand achter de stuurstand schuift. Boven is de stuurstand met een ruime kuipgedeelte en een L-bank aan bakboord. De gehele zitting en leuning is omklapbaar, zodat er een meevaar-stoel ontstaat. Aan stuurboord, achter de stuurstoel, is de kombuis. In de kuip achterin zijn aan weerszijden nog twee gerieflijke banken, die veel zitruimte bieden. Zowel de stuurstand als de kuip kunnen worden afgedekt met een kuiptent. Tot dusver zijn de verkochte schepen open, maar er is ook een tekening van een gesloten hard top versie.
Fraai detail in de flanken achterop: roestvrijstalen, gevormde luchtinlaten voor de motoren. Het voorstuwingssysteem bestaat uit twee Volvo Penta D6 diesels van 340 pk en hekdrives met duoprops. Goed voor een topsnelheid van 30 knopen. Met een proportionele boeg- en hekschroef van SidePower is de boot makkelijk te manoeuveren bij het aan- en afmeren.
Deze 44 vult het bestaande portfolio goed aan. “We blijven de andere modellen ook bouwen”, aldus Van Veen, “op dit moment hebben we daarvan negen verkocht. Er zijn nu vier DaVinci 30’s, een 32S en nog eens vier 35 in aanbouw. Bovendien staan er ook nog 75 schepen in onze winterstalling.”

www.davinciyachts.com

Technische gegevens DaVinci 44
Lengte: 13,50 m. Breedte: 4,00 m. Diepgang: 1,00 m. Kruiphoogte: 2,95 m. Motorisering: 2 x Volvo Penta D6 340 pk. Topsnelheid: 30 knopen. Gewicht: 11.500 kilo. Slaapplaatsen: 4. Dieseltank: 1000 l. Watertanks: 460 l. Vuilwatertank: 190 l. CE: B.