Decembernummer Jachtbouw Nederland

Op de cover van het zojuist verschenen decembernummer van Jachtbouw Nederland staan duikbootjes van U-Boat Worx uit Breda. Binnenin een uitgebreide reportage over dit sterk groeiende bedrijf, dat niet alleen bouwt voor gebruik op superjachten en cruiseschepen, maar ook de ‘kleinere’ jachtbouw wil bereiken met de trailerbare NEMO.

We gingen op bezoek bij Paul Dijkstra Composites uit het Friese Uitwellingerga, dat mallenbouw en cascobouw in composiet als specialisme heeft. Dit jaar leverde het bedrijf onder meer een sterk staaltje af in de vorm van de carbon roeiboot voor de Atlantische oversteek van Mark Slats en Kai Wiedmer, die 12 december van start gaan. “We krijgen de ingewikkeldste klussen, niks is standaard”, aldus Paul Dijkstra, die tevens succesvol wedstrijdzeiler is.

Een nadere kennismaking met Vyva Fabrics uit Amsterdam, dat onder de naam Revyva een eigen lijn milieuvriendelijke stoffen toevoegt aan het toch al uitgebreide assortiment. Daarmee wordt het aandeel ‘groene’ materialen in de collectie verstevigd. Het bedrijf bestaat dertig jaar en is een grote leverancier van stoffen en kunstleer voor de jachtbouwindustrie.

De Vakbeurs Watersport, die begin maart wordt gehouden in Gorinchem heeft al voldoende deelnemers op het evenement door te laten gaan.

Statement Marine in Schagen, dertien jaar geleden opgezet door twee ondernemende watersporters met bancaire achtergrond, doet het met polyester bakdekkers goed bij fijnproevers. Een nieuw model, de PTS22, is in ontwikkeling. Groei is niet de inzet van deze werf, die tot medio 2022 is volgeboekt.

Er is ook weer heel wat nieuws van de werven:
• Damarin Jachtbouw in Gouda boekte zes orders voor de bouw van tenders. Koopmans Kasko’s in Sneek heeft een bijna 14 meter lang  aluminium casco van een rondspant zeiljacht opgeleverd.
• Feadship bouwt een 55 meter expeditiejacht met een reuze-gyroscoop en sleepte een reeks awards in de wacht.
• Huisfit, dochter van Royal Huisman, restaureerde de van 1913 daterende Herreshoff tweemaster Vagrant zo mooi dat het daarvoor een World Superyacht Award kreeg.
• Scheepswerf Hakvoort in Monnickendam mag na 100 jaar het predikaat ‘Koninklijk’ aan zijn naam toevoegen.
•Vanquish bouwt een speedjacht van 35 meter dat 53 knopen kan halen en deed goede zaken op de Fort Lauderdale Boat Show, een van de weinige botenbeurzen die wereldwijd doorging.
•Moonen liet het 36 meter Martinique motorjacht Kokoro te water en presenteerde het ontwerp van een 34 meter jacht.

Maar liefst 15 bedrijfspresentaties telt dit nummer, van bedrijven die in eigen woorden hun producten en diensten voor de jachtbouw promoten.