Een kijkje onder de kap van de CXO300.

Maar liefst tien jaar is er door de Britse onderneming Cox Marine gewerkt aan de ontwikkeling van een 300 pk buitenboordmotor die op diesel loopt, een investering van meer dan 90 miljoen euro. Vijf procent daarvan werd gefinancierd door het Britse ministerie van defensie, dat er bovendien voor zorgde dat Cox werd geïntroduceerd bij het Amerikaanse leger. De outboard wordt nu wereldwijd op de markt gebracht.

Na een introductie op de Fort Lauderdale International Boat Show een maand geleden was Europa twee weken later aan de beurt via de METSTRADE vakbeurs in Amsterdam.
De roots van het originele concept van de CXO300 liggen in de Formule 1-racerij, waar oprichter David Cox als ingenieur in werkzaam was. Hij heeft een groot aantal investeerders kunnen aantrekken. In Shoreham, Engeland, worden de motoren geproduceerd en bevindt zich een testcentrum. Binnenkort wordt een vestiging in de VS, in Florida, geopend. Onder aanvoering van ex-Cosworth CEO Tim Routsis, met ervaring in de ontwikkeling van motoren voor luchtvaart, automotive en scheepvaart, was het van begin af aan de bedoeling dat een iconisch merk werd gelanceerd met een volledig nieuw concept.

Militair gebruik
De buitenboordmotor, een viertakt 8 cilinder, is in eerste aanleg ontwikkeld voor militair gebruik, maar al snel bleek dat er een brede maritieme belangstelling voor bestaat. In Nederland is De Wolf Maritime Safety in Yerseke het verkoopkanaal, een van de 200 dealers die wereldwijd zijn aangesteld.

www.coxmarine.com