Impressie van de Domani X26.

Een ‘Sports Utility Yacht’ of SUY, noemt de Domani werf de nieuwe, elektrisch aangedreven Domani X26. Een sportieve boot van 8 x 2,50 meter, gebouwd in aluminium, die fluisterstil vaart. Voorzien van veel gerieflijke zitruimte en het nodige comfort. Zo staat er achter de stuurstand een buitenkeukenblok met geïntegreerde Cobb barbecue of 220V grill. En op het zwemplatform zijn twee uitvouwbare zonnebedden aangebracht. Op het dek ligt zacht MarineMat, dus je loopt niet op heet aluminium.
De boot is weliswaar open, maar heeft een overkapping vol zonnecellen, want de voortstuwing is 100 procent elektrisch met een draaibare pod. Sturen gaat vederlicht dankzij de in eigen huis ontwikkelde steer-by-wire technologie. Er is gekozen voor een zo groot mogelijke actieradius, en niet voor hoge snelheid. De accubank is dan ook licht gehouden.
Met de zonnepanelen op het dak is het zelfs mogelijk om op zomerdagen rustig volledig te varen op zonne-energie. De X26 heeft een kruissnelheid van 5 tot 10 knopen en een top van 15.
De romp van de nieuwe Domani X26 is ontwikkeld voor maximaal bereik en optimale efficiëntie, een vereiste bij elektrisch varen. Het is geen V-romp die teveel weerstand oplevert, maar een uitgekiend onderwaterschip met ranke lijnen; de hekgolf is minimaal.
De romp is gebouwd van 30 procent gerecycleerd aluminium en kan op den duur zelf gerecycled worden.
Opladen kan aan een snellader of tijdens een overnachting aan een standaard lader. Het is mogelijk om een tent rond het dak te plaatsen, om aan boord te slapen. Handig detail: desgewenst kunnen op het dak fietsen, surfplanken of kano’s worden meegenomen.
www.domaniyachts.com