Door de afgelasting van METSTRADE viel ook de strijd om de Boat Builder Awards dit jaar in het water. De voorgaande vijf jaar was het een indrukwekkend avondvullend evenement op het ‘centre court’ van Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, waar gasten en genodigden dineerden en in een show de genomineerden podium kregen en de prijzen werden uitgereikt. De organisatoren lieten zich niet uit het veld slaan en hebben een virtuele editie gemaakt, met een beperkt aantal awards.
De virtuele Boat Builder Awards for Business Achievement werd georganiseerd door METSTRADE in samenwerking met het Britse vakblad IBI, met Raymarine als hoofdsponsor.

Lifetime Achievement Award
De Lifetime Achievement Award, gesponsord door Sleipner, werd toegekend aan de oprichter van de Zweedse jachtwerf Hallberg-Rassy, ​​de Duitser Christoph Rassy. Hij werd voor de Zweedse westkust aan boord van een Hallberg-Rassy zeiljacht verrast door oud-CEO Arne Kai Skauen van Sleipner Motor AS, die met een motorjacht langszij kwam om de prijs corona-proof te overhandigen aan een zichtbaar geëmotioneerde Rassy.

Rassy trok in 1962 van Duitsland naar Zweden en begon drie jaar later een werf in Kungsviken. Rassy ging de concurrentie aan met de in de nabijheid gevestigde composiet-pionier Harry Hallberg. Toen Hallberg in 1972 met pensioen ging, kocht Rassy zijn werf in Ellös en besloot de namen samen te voegen tot Hallberg-Rassy. Anno nu zwaait zoon Magnus Rassy de scepter en heeft de werf meer dan 10.000 zeiljachten gebouwd. Alle modellen zijn ontworpen door de Argentijn Germán Frers.

Andere awards
In de categorie ‘Uitzonderlijke commerciële prestaties in een ongekend jaar’, gesponsord door Kohler, kreeg de Italiaanse werf Azimut Yachts de hoogste eer vanwege sterke commerciële prestaties en de manier waarop het bedrijf veilig en volledig operationeel bleef in een van de zwaarst getroffen regio’s van Europa. De Britse werf Princess Yachts kreeg een eervolle vermelding.

Er waren gezamenlijke winnaars in de categorie ‘Community Support Initiative’, gesponsord door Fusion: Brunswick Boat Group uit de VS en Ferretti uit Italië. Beide werven reageerden sterk op de behoeften van de lokale gemeenschap op een manier die hun expertise en middelen weerspiegelde. Een eervolle vermelding werd ook toegekend aan Azimut Yachts uit Italië.

Silent-Yachts uit Oostenrijk kreeg de ‘Environment Initiative’ Award, gesponsord door Confindustria Nautica. De jury van de Boat Builder Award prijst het bedrijf voor het normaliseren van de energievoorziening op luxe jachten door middel van zonnepanelen, nog voordat duurzame technologie een algemeen issue was.

De ‘Rising Star Award’, gesponsord door Lumishore, werd toegekend aan Jack Fenlon, manager bij Gulf Craft in de Verenigde Arabische Emiraten. De juryleden waren onder de indruk van de impact die Jack heeft op de ontwikkeling van nieuwe producten, vaardigheden en productie-efficiëntie.

De studio van METSTRADE bij de uitreiking van de virtuele Boat Builder Awards. De presentatie was in handen van Pernille La Lau.

Reactie organisatoren
Ed Slack, redacteur van IBI en voorzitter van de jury van de Boat Builder Awards, zei: “Onze felicitaties aan iedereen die vandaag heeft gewonnen en dank voor alle bedrijven die op de een of andere manier de tijd hebben gevonden tussen alle onrust om dit jaar mee te doen. De reactie van onze branche op de kansen en uitdagingen van 2020 was op zoveel manieren ongelooflijk. Niemand zou de test van een pandemie hebben gewenst, maar we hebben allemaal geleerd hoeveel kracht we hebben door deze ervaring. Het was goed dat we de onderneming en het harde werk van alle botenbouwers op dit moment konden vieren.”

Directeur Maritiem van METSTRADE, Niels Klarenbeek, voegde toe: “De prestaties van bouwers en hun toeleveranciers over heel de wereld zijn ongelooflijk. Daarom waren we vastbesloten om vandaag een speciale editie van de Boat Builder Awards te organiseren in onze METSTRADE-studio. En ondanks het feit dat het virtueel was, hebben we er samen met het organiserende team, sponsors en juryleden een fantastische ervaring van gemaakt.”