Eerste Damen YS 53 voor sportvisserij

Een artist's impression van de YS5301.

Damen Yachting uit Vlissingen heeft het eerste schip uit de gloednieuwe YS 53-serie verkocht, die in februari van 2022 werd gelanceerd. Dit 53 meter lange model uit de Yacht Support-reeks zal in 2023 worden geleverd. Het schip gaat deel uitmaken van de vloot sportvisboten van Bad Company uit de VS.

“Wat we met dit schip van plan zijn te doen, heeft nog nooit eerder iemand gedaan. Ik denk dat dit voor toekomstige sporters een heel nieuw niveau van te ontdekken avontuur teweeg zal brengen. Ik hoop dat dit ambitieuze programma een volgende generatie sporters zal inspireren om hun eigen programma’s op te zetten. Het zal goed zijn voor de sport, de zeilsport en het vissen,” aldus Anthony Hsieh, eigenaar van de Bad Company-vloot.

Ambitieuze doelstellingen
Hsieh heeft ambitieuze doelstellingen voor de YS 5301, wanneer deze in 2023 deel uitmaakt van zijn Bad Company-vloot. De YS 5301 zal voornamelijk in de Indische en Stille Oceaan worden ingezet en de thuisbasis en spil vormen van zijn uitgebreide sportvisserijprogramma. Daarbij zal hij in relatief onbekende wateren gaan vissen en verschillende projecten voor het behoud van de zee ondersteunen. De YS 5301 wordt uitgerust met een 43-voet Release Game boot en een 32-voet Blackfin – een boot die voor Hsieh een belangrijk sentiment inhoudt. De Blackfin, die onlangs opnieuw werd aangekocht en opgeknapt voor dit avontuur, was Hsieh’s eerste visboot die hij meer dan 30 jaar geleden kocht. Beide Game boten zullen worden ingezet in gebieden waar het programma nog geen Bad Company-vloot heeft.

Het Atlantische onderdeel van het programma wordt uitgevoerd door de 46-meter YS 4508, ‘Bad Company Support’, met een 33-voets Game boot aan boord. Dat schip werd in 2019 gebouwd door Damen Yachting. In 2021 werd het door Bad Company gekocht en toegevoegd aan de Bad Company-vloot.

Andere benadering
De introductie van de YS 53-serie markeert een strategische verschuiving in de Yacht Support-benadering van Damen Yachting. In de afgelopen tien jaar bouwde de werf bijna twintig Yacht Support schepen, die voornamelijk in het kielzog van superjachten voeren voor het transport van ‘varend speelgoed’ en om te dienen als helikopterplatform. De eerste YS 53 uit de nieuwe YS 53-serie krijgt nu een eigen, zelfstandige bestemming.

YS 5301 in het kort:

  • Lengte: 53 meter
  • Inhoud: 499 GT
  • Capaciteit: 6-16 gasten / 10 bemanning + kapitein
  • In- en exterieurontwerp: Damen Yachting
  • Scheepsarchitectuur: Damen Yachting

De YS 5301 heeft een dekkraan van 15 ton en twee hoofdmotoren die een topsnelheid van 19 knopen leveren. Het schip zal ook volledig voldoen aan IMO Tier III.

www.damenyachting.com