Eerste X-Treme 105 te water gelaten

In 2020 verkocht Holterman Shipyard uit Meppel de X-treme 105, de eerste uit de X-treme serie van de werf. Dit 33 meter lange superjacht onder de naam ‘Lady Fleur’ is deze maand te water gelaten.

De stalen romp en aluminium opbouw hebben een stoer en robuust uiterlijk, ontworpen door Bernd Weel Design. Scheepsarchitect is Diana Yacht Design. Het buitendek gaat nagenoeg drempelloos over in de ruime salon met daarin een goed geoutilleerde keuken. Op hetzelfde niveau bevindt zich voorin het schip de eigenaarshut met ensuite sanitaire voorzieningen.
Het stijlvolle interieur komt van de tekentafel van Trimm Design. In totaal biedt het jacht plaats aan tien gasten. Op het onderdek bevinden zich de vier 2-persoons gastenhutten, elk met ensuite sanitaire voorzieningen. Op hetzelfde niveau zijn twee 2-persoonshutten voor de bemanning. Het stuurhuis heeft een open verbinding met de salon en bevindt zich op split level niveau boven de eigenaarscabine.

Wet launch systeem
Het schip is onder andere voorzien van een zogeheten ‘wet launch system’. Dit is geschikt voor een RIB tot 10 meter, met daarin een geïntegreerd 5 meter lang zwembad met instelbare diepte door middel van een beweegbare bodem. Midscheeps bevindt zich een speciale ruimte met aan weerszijden neerklapbare deuren. De garage biedt voldoende ruimte voor twee jetski’s en een RIB tot 3,45 meter.
Voor optimale bedrijfszekerheid zijn alle essentiële technische systemen dubbel uitgevoerd, zoals de boegschroeven, hekschroeven, stabilisatoren en watermakers. Met de twin Volvo Penta motoren bereikt de Lady Fleur een snelheid van 10 knopen en een topsnelheid van 15 knopen.
De X-treme 105 is de grootste in de X-treme serie van zes modellen die de werf op de markt brengt. In aanbouw zijn de X-treme 78 Sport en de X-treme 54.

Technische specificaties
Lengte: 32,65 meter
Breedte: 7,84 meter
Diepgang: 1,85 meter
Bruto tonnage: 198,5 ton
Motoren: Volvo Penta D16MH: 2x 750 pk
Stabilisatoren: 4x CMC Marine 4 fin
Kruissnelheid: 10 knopen
Max. snelheid: 15 knopen

www.x-tremeyachts.com

Lady Fleur verlaat de loods van Holterman Shipyard. Foto: Niels Molenkamp
Foto: Niels Molenkamp
Foto: Niels Molenkamp