De nieuwe Enksail Noordkaper 46 GT onder zeil. Foto GvE.

Op het IJsselmeer maakte de afgelopen tijd een gloednieuwe Enksail Noordkaper 46 GT proefvaarten, mét Amerikaanse vlag achterop. Het jacht is voor een klant in Amerika gebouwd door werf Gebroeders van Enkhuizen in Makkum. “De boot gaat komend jaar naar Seattle; als de corona-situatie het toelaat gebeurt dat op eigen kiel”, meldt werfdirecteur Ronald van Enkhuizen. “Normaal staat voor de bouw pakweg achttien maanden, maar door de Covid19-beperkingen én door de gevraagde styling van het interieur heeft het iets langer geduurd.”
De Enksail Noordkaper is een kottergetuigd zeiljacht met een praktisch dekhuis, dat zicht rondom biedt. Je kunt er niet alleen prettig zitten, maar ook beschut wachtlopen. De Enksail NK wordt gebouwd naar het ontwerp van Martin Bekebrede en is door Gebroeders van Enkhuizen doorontwikkeld.
De toevoeging ‘GT’ staat voor Grand Tour en in die uitvoering is er een pakket aan extra’s toegevoegd om het schip met een kleine crew makkelijk en comfortabel te kunnen zeilen.
Inmiddels heeft de werf een volgende Enksail NK 46 GT in aanbouw, voor een Nederlandse klant.

Technische gegevens:
Romplengte: 13,85 m. Lengte o.a.: 14,85 m. Breedte 4,50 m. Diepte 1,90 m. Variabele diepte 1,40-2,60 m. Waterverplaatsing 22 ton. Zeiloppervlak 136 m2. Bouwmateriaal: staal. Brandstoftank 1300 l. Watertank: 700 l. vuilwatertank 180 l. Motor: Yanmar 4 cilinder, 160 pk. CE-klasse: A.

www.gebrvanenkhuizen.nl