Expeditiejacht SeaXplorer verlaat bouwhal Damen

Bij Amels in Vlissingen-Oost werd 31 oktober een 62 meter lang expeditiejacht naar buiten gereden. De SeaXplorer zal begin volgend jaar aan de eigenaars worden overgedragen. Het is het eerste jacht in deze klasse van Damen en dochterwerf Amels.

Het exterieur van het schip is ontworpen door Azure Yacht Design, terwijl Damen zelf de naval architecture ter hand nam. De eigenaar koos Carlo Torre van Monaco Yacht Temptation als interieurontwerper en een technisch team van Fraser voor de supervisie van de bouw.

Polar Code

Het jacht, gebouwd onder de Polar Code van de International Maritime Organization (IMO), kan 30 dagen geheel onafhankelijk op expeditie gaan. Het is voor zien van een volledige gecertificeerd helideck en hangar voor een helikopter, twee grote garages voor tenders en een duikcentrum. Als krachtbron dient een Siemens BlueDrive system met drie variabele toeren generatoren, DC-Bus. In combinatie met elektromotoren en een accubank is het volgens de werf een economische en milieuvriendelijke configuratie.

Vijf modellen

De Damen SeaXplorer range -vijf modellen van 55 tot 100 meter- werd in 2015 geïntroduceerd. EYOS Expeditions voorzag het ontwerpteam van honderden operationele design features, gebaseerd op de expeditie-ervaring van het bedrijf.
Damen bouwt ook een 75 meter SeaXplorer expeditiejacht, ‘La Datcha’, dat in september 2020 opgeleverd zal worden. Damen Shipyards Galati in Roemenië bouwde het casco, dat in juni te water werd gelaten. De afbouw vindt in Nederland plaats. Opdrachtgever is de Russische ondernemer Oleg Tinkov, die het op verhuurmarkt brengt. Op de speciale website www.ladatcha.com is te lezen dat een week varen met twaalf gasten circa 750.000 euro gaat kosten.

www.seaxplorer.nl

De SeaXplorer is een imposante verschijning. Foto Tom van Oossanen
Het schip is gecertificeerd om in poolgebieden te varen. Het wordt komend voorjaar opgeleverd. Foto Tom van Oossanen
In juni ging de SeaXplorer La Datcha bij Damen Shipyards Galati in Roemenië te water. Foto Tom van Oossanen