Finsulate in de race voor Europese uitvindersprijs

Applying Finsulate

Rik Breur, de Nederlandse wetenschapper die Finsulate milieuvriendelijke antifouling ontwikkelde, is genomineerd voor de European Inventor Award 2019. Breur is een van de drie finalisten in de categorie MKB van de prestigieuze uitvindersprijs van het Europees Octrooibureau (EOB).
“Geïnspireerd door de natuur heeft Breur op het raakvlak van materiaalwetenschappen en biologie een nieuwe oplossing voor een oud probleem gevonden, dat zowel de maritieme sector als de leefomgeving in zee ten goede komt”, aldus EOB-voorzitter António Campinos. De winnaars op 20 juni tijdens een ceremonie in Wenen bekendgemaakt.

Finsulate werkt volgens Breur effectief bij varende en aangemeerde schepen en is ook geschikt voor bredere toepassing op vaste bouwwerken zoals boorplatforms en offshore windturbines. De stekelige antifoulingfolie kan ook worden aangebracht op motor- en zeiljachten. Op de website van Finsulate staat een reeks referenties.

De werking
Het gepatenteerde Finsulate bestaat uit nylon vezels, een tweecomponentenlijm op waterbasis en een zelfklevende polyester folie en wordt aangeleverd in rollen. Het zelfklevende tapijt wordt aangebracht door werven en gespecialiseerde bedrijven. Het maakt door de loodrecht opstaande naalden niet uit in welke richting het tapijt wordt aangebracht. De vezels zitten zo dicht opeen dat er niets tussen kan komen. De stroeve, stekelige microvezels bewegen constant en vormen daardoor een onaantrekkelijk oppervlak voor algen, zeepokken en andere zeeorganismen. De aangebrachte bekleding vertraagt het schip volgens Breur niet dankzij nauwgezette hydrodynamiek en gaat vijf jaar mee (zonder tussentijds onderhoud).

Belang van patenten
Breur begon zijn loopbaan in 1996 bij TNO. Na zijn promotie aan de TU Delft in 2001 richtte hij in 2002 Material Innovation Centre op. In 2006 diende Breur een Europese octrooiaanvraag in en in 2017 een tweede, internationale octrooiaanvraag voor een verbeterde versie met zachtere borstels om vervuiling tussen de vezels te voorkomen en een betere hydrodynamiek te bewerkstelligen. Breur onderstreept het belang van patenten die hem hebben geholpen om zijn uitvinding op de markt te brengen en geldschieters te vinden: “De patenten verleenden mij geloofwaardigheid en hielpen om investeerders aan boord te krijgen. Dit zou zonder octrooibescherming niet zijn gelukt.”

Partner gezocht
Breur zoekt een strategische partner voor de logistiek en distributie. Hijzelf wil zich richten het verder ontwikkelen van zijn uitvinding. In maart 2018 werd Finsulate tijdens de HISWA Amsterdam uitgeroepen tot product van het jaar. “Ik geniet ervan dat ik een maatschappelijk probleem met mijn creativiteit kan oplossen. Dat is mijn grootste motivatie. De evolutie laat zien dat de natuur allerlei oplossingen heeft waarvan wij als mens kunnen leren.”
Meer informatie over de European Inventor Award.