Geen HISWA Boot van het Jaar verkiezing

De jaarlijkse verkiezing van de HISWA Boot van het Jaar gaat dit keer niet door. Op donderdag 29 augustus zou de vakjury de genomineerde boten aan testvaarten onderwerpen, om tot een eindoordeel te komen. Echter, vier schepen bleken niet beschikbaar.
Een boot kreeg onderweg naar de Bataviahaven motorpech, een ander jacht bleek langer over de aanbrengtocht te doen, een derde schip was technisch niet klaar en een werd teruggetrokken. De Vedette Navigator 35 en de Beneteau Oceanis 30.1 lagen wel klaar in Lelystad.
De volgende schepen waren genomineerd:
Motorboten: Atlantic A500 Convertible, Vedette Navigator 35 en Domani chase boat.
Zeilboten: Beneteau Oceanis 30.1, Viko S35 en Fountaine Pajot Astréa 42.

‘Bijzonder jammer’
“Laat ik voorop stellen dat we de gang van zaken bijzonder jammer vinden”, stelt beursmanager Alex Hoeve van HMM Exhibitions die de natte Hiswa organiseert. “Wij faciliteren de Boot van het Jaar verkiezing graag. Voor de duidelijkheid: HMM is niet de organisator van de verkiezing, dat is HISWA Vereniging. Wel hebben wij de ‘HISWA te water Publieksprijs, powered by YachtFocus’ geïnitieerd. Alle boten die op de beurs in Lelystad te zien zijn, maken kans om te winnen. Zoals de naam al aangeeft bepaalt het publiek welke boot als winnaar uit de bus komt, dus niet een vakjury. Stemmen kan op de site.”

Liggeld
Er is ruis ontstaan over liggelden die genomineerden van Boot van het Jaar-verkiezing al of niet zouden moeten betalen. Hoeve: “Wat anderen ook beloofd mogen hebben, HMM is er altijd duidelijk over geweest: iedere deelnemer aan de HISWA te water – dus ook de Boot van het Jaar-genomineerden – betaalt liggeld. Daar zijn we transparant over, zodat er op de beurs geen discussie over ontstaat. Een nominatie voor Boot van het Jaar heeft wel voordeel in de vorm van extra communicatiekracht, want daaraan besteden we veel aandacht in onze uitingen.”
Met nog een paar dagen te gaan voor de start toont Hoeve zich tevreden over de belangstelling van de exposanten van de beurs. “Alles bij elkaar liggen er zo’n 330 boten, een breed aanbod voor het publiek.” De HISWA te water is van woensdag 4 tot en met zondag 8 september in de Bataviahaven in Lelystad.
www.hiswatewater.nl