‘Gelcoat doorbraak voor jachtbouwindustrie’

Nedcam Solutions in Heerenveen heeft samen met leverancier Anker Stuy Composites een revolutionaire gelcoat ontwikkeld. Volgens beide bedrijven is het een doorbraak voor de jachtbouwindustrie.
Nedcam heeft productiemallen geproduceerd voor de catamaran ORC57 van Marsaudon Composites (zie afbeelding), een ontwerp van het designbureau van Marc Lombard. De nieuwe gelcoat van Anker Stuy Composites die daarvoor werd gebruikt is volledig styreen- en emissievrij en biedt volgens een persbericht een unieke UV-stabiliteit. De gelcoat heeft een zeer hoog kleur- en glansbehoud en is waterafstotend, waardoor deze perfect is om te gebruiken voor pluggen en mallen in de nautische sector, aldus het persbericht.

In gesprek met jachtwerven
Marcel Pruis, manager productie/R&D van Anker Stuy Composites, vertelt in een toelichting dat het Friese familiebedrijf graag met dit product voet wil zetten in de Nederlandse composiet jachtbouw. “Wij zijn in gesprek met een paar jachtwerven en hebben nog een weg te gaan. We voldoen ruimschoots aan de DNV-specificaties, dat is reeds gemeten, maar hebben nog geen certificaat. De High Gloss gelcoat die wij hebben is het meest geschikt voor de jachtbouw, is harder dan gewone gelcoat en zeer weersbestendig. Bovendien vergeelt de gelcoat niet, want er zit geen styreen in.”
De nieuwe gelcoat is wel duurder dan gewone gelcoat. “Als we genoeg afzetmarkt vinden, daalt de prijs natuurlijk door het grotere volume wat we dan kunnen produceren. Het is overigens ook uitstekend geschikt voor ander producten, zoals wasbakken of panelen voor trucks.” Anker Stuy Composites kan de gelcoat in alle RAL-kleuren leveren.  Onder de naam Ankodur brengt het bedrijf vier verschillende emissievrije gelcoats op de markt.

www.ankerstuycomposites.nl

www.nedcam.com/jachtbouw

De ORC57 waar Nedcam de mallen voor produceerde. De catamaran wordt door Marsaudon in Frankrijk gebouwd.