Gene Chaser van Damen Yachting: varend laboratorium

Amels/Damen Yachting heeft een 55 meter lang Yacht Support Vessel verkocht aan de Amerikaanse wetenschapper dr. Jonathan Rothberg. De naam van het schip, Gene Chaser, werd onthuld tijdens een besloten ceremonie op de werf in Vlissingen.

Het schip, een Damen YS 5009, werd op speculatie gebouwd en was in september op de ‘private boat show’ van Damen Yachting in Vlissingen nog te zien onder de naam Blue Ocean. De afgelopen maanden is het schip ingrijpend verbouwd om te kunnen dienen als wetenschappelijk onderzoeksschip. Het zal worden ingezet naast de Gene Machine, een Amels 180 superjacht van Rothberg, een 58-jarige Amerikaanse chemicus, bioloog, uitvinder en ondernemer, die naam (en fortuin) heeft gemaakt met genetisch onderzoek.

Onderzoekslaboratorium
Rothberg stelde strenge eisen om het interieur te voorzien van een werkend onderzoekslaboratorium en een centrum voor lopende wetenschappelijke projecten. De hoofdsalon is omgebouwd tot een werkend nat en droog laboratorium en andere binnenruimtes zijn ontworpen voor conferenties en educatieve doeleinden. Gastensuites bieden plaats aan acht bezoekende onderzoekers en experts, terwijl de bemanningsruimtes nu plaats bieden aan een bemanning van zeven en vier fulltime wetenschappers. Op het buitendek van 225 vierkante meter staat een 13 tons-kraan, en is voldoende ruimte voor een 13 meter lange Fjord 42 tender en een Hatløy Maritime Oxpro AL8-landingsvaartuig, evenals extra missiespecifieke uitrusting.

Wetenschappelijke projecten
Rothberg zijn team zullen de Gene Chaser gebruiken voor reeds geplande wetenschappelijke projecten. Het superjacht Gene Machine wordt nu uitsluitend  gebruikt voor zijn gezin, dat vijf kinderen telt, en een groot aantal neefjes en nichtjes die er graag vakantie op komen vieren. De Amels 180 is overigens met 55 meter even lang als de Gene Chaser.

Rothberg vat de motivatie achter de aanschaf van de Gene Chaser samen: “Het coronavirus wijst ons op de kwetsbaarheid van onze wereld. Of het nu gaat om een ​​wereldwijde pandemie of een wereldwijde klimaatverandering, ieder van ons moet de uitdagingen aangaan waarmee we worden geconfronteerd, aangezien we het beste zijn voorbereid. Voor mijn gezin betekent het genen-laboratorium aan boord van de Gene Chaser de mogelijkheid om voor de volgende generatie de grootste uitdagingen van de mensheid aan te pakken. Met de Gene Chaser kunnen we nooit eerder beschikbare technologie inzetten om onze kennis van biodiversiteit te karakteriseren, te begrijpen en uit te breiden, en om de oplossingen van de natuur – binnen haar genen – te identificeren voor ’s werelds grootste existentiële bedreigingen.” Rothberg legt uit waarom de naam ‘Gene Chaser’ is gekozen: “We gaan achter genen aan om de opwarming van de aarde tegen te gaan en de oceanen en de lucht schoon te maken. In de genen van onze planeet liggen de antwoorden op onze grootste uitdagingen en de sleutel tot onze redding.”

‘Beproefd platform’
Jan van Hogerwou, commercieel directeur van Damen Yachting, werkte gedurende het verkoopproces nauw samen met de eigenaar en zijn team. “Gene Chaser vat echt samen waar het bij Yacht Support om draait. Het beproefde platform kan worden aangepast aan specifieke eisen. Voor deze eigenaar gaat het er echt om het jacht te gebruiken om het geweldige werk dat hij doet te ondersteunen en te faciliteren en het te gebruiken om een ​​zeer persoonlijke drang te vervullen om in de natuur oplossingen te vinden voor het welzijn van de mensen om hem heen en de wereld waarin we allemaal leven. ”

De Gene Chaser is het achtste Yacht Support Vessel op basis van het YS 5009-ontwerp van Damen Yachting met een Sea Axe-rompvorm. Wat de Gene Chaser onderscheidt van de zeven eerdere YS 5009’s is een grote multifunctionele hangar op het hoofddek, die kan worden gebruikt voor duikboten en duikoperaties, als autogarage en werkplaats.

www.damenyachting.com

De Gene Chaser heeft vanuit Vlissingen proefvaarten op de Noordzee gemaakt.