Gerard Dijkstra ontvangt Lifetime Achievement Award

Pionier en selfmade topscheepsarchitect Gerard Dijkstra (1944) ontving bij de uitreiking van de Boat International Design & Innovation Awards 2022 de Lifetime Achievement Award. Dat gebeurde tijdens het Superyacht Design Festival in Milaan. Zijn uiteenlopende projecten vormen een goede afspiegeling van zijn veelzijdigheid, die hem met Dykstra Naval Architects wereldwijd faam bracht. De jury oordeelde dan ook niet voor niets dat hij een man van tegenstellingen is. Dijkstra is een solozeiler die een bloeiend scheepsbouwkundig team opbouwde. Een luxe jachtontwerper die 150 werkschepen bouwde. En hij tekent net zo graag tuigages voor klippers als dat hij een geavanceerde, roterende mast ontwerpt voor een superjacht, stelde de jury.

In zijn jonge jaren werkte Dijkstra op diverse werven, zeilde hij mee met deliveries, werkte als charterschipper, deed tweemaal mee aan de OSTAR en werd in 1977 navigator aan boord van de winnende Flyer van Conny van Rietschoten in de Whitbread Round the World Race. Vervolgens werkte hij twaalf jaar in Indonesië, waar hij met zijn team een programma opzette voor gelamineerde houtbouw van kleine schepen. Van werfeigenaar Wolter Huisman kreeg hij de bijzondere opdracht om een restauratieplan voor de J-klasser Endeavour uit te werken. Opnieuw een pioniersrol, want dit was nog niet eerder gedaan en het werd de wederopstanding van de J-klasse.

Rond de eeuwwisseling ontwierp Dijkstra de Bestevaer voor zichzelf. Een zeilboot zonder compromis, Spartaans en te zeilen door een kleine bemanning. Dit ontwerp bleek een succes. Er zijn inmiddels tientallen van verkocht, en het type is nog altijd in trek. Er wordt nu een 36 voets variant van ontwikkeld.

Zijn vijf decennia lange carrière omvat inmiddels een ongelooflijke reeks nieuwgebouwde jachten, van Athena tot Hetairos, van Stad Amsterdam tot Maltese Falcon, en van de Bestevaer serie tot Black Pearl. Zijn aandeel in de heropleving van J-klasse jachten is groot, met refits van Endeavour, Velsheda en Shamrock, plus nieuwbouw van Hanuman en Rainbow.

Gerard Dijkstra is een voorstander van het oplossen van complexe technische problemen door innovatie en onderzoek. Maar uit ervaring weet hij ook hoe een boot zich gedraagt onder uitdagende omstandigheden. Mede dankzij zijn ervaring van het navigeren van de Flyer naar de Whitbread-overwinning en Windrose naar het trans-Atlantische monohullrecord. Evenals de opgedane kennis met belangrijke projecten; van zijn eerste superjacht refit, Adix, in 1991, tot de tewaterlating van Perseverance 1 in 2021. Een verdienstelijke winnaar van de Lifetime Achievement Award.

www.dykstra-na.nl