Gevarieerd oktobernummer Jachtbouw Nederland

Het oktobernummer van Jachtbouw Nederland heeft een zeer gevarieerde inhoud. Jachtontwerper MAARTEN VOOGD wil het naadje van de kous weten als het gaat om het foilen zoals de racemonsters in de America’s Cup doen. Op de cover van het oktobernummer is een artist’s impression te zien van de boot die Voogd zelf aan het bouwen is met moderne technieken. Het wordt een ‘zeilend laboratorium’.
Verder in dit magazine:
Een opsomming van wat er zoal te beleven is op de vakbeurs METSTRADE in Amsterdam, en vele nieuwe producten, beslaat zes pagina’s in dit nummer.
OSCULATI is al zo’n 25 jaar actief op de Nederlandse markt, maar Hermannus Timmer, agent van het Italiaanse merk dat duizenden onderdelen en accessoires levert aan de jachtbouw, wil het merk nog wat beter op de kaart zetten. Onder meer wijst hij naar de circa 7.000 producten die Osculati zelf produceert, Italiaans design.
De HISWA TE WATER blijft de komende vijf jaar in Lelystad, dat is voor jachtbouwers een geruststellende gedachte, na de laatste succesvolle editie van de watersportbeurs.
De VAKBEURS WATERSPORT gaan na afgelastingen in verband met corona dan eindelijk door. In de Evenementenhal in Gorinchem presenteert zich van 6-8 december een groot aantal toeleveranciers voor de jachtbouw, en ook de NJI en Hiswa-Recron. Een beurs die uitsluitend toegankelijk is voor vakpubliek.
BOOT DÜSSELDORF komt ook al in beeld. Van 21-29 januari zal deze omvangrijke watersportbeurs, die normaliter 250.000 bezoekers trekt, ook duurzaamheid hoog in het vaandel hebben.
VEDETTE JACHTBOUW in Ter Aar organiseerde een bootshow in eigen huis. Een mooie plek om daar de Brutus/Vedette 8.50 te presenteren, een boot die er uit ziet als een opduwer, maar een moderne cabin cruiser is.
DICK GILLES uit Middenmeer heeft als botenbouwer een lange staat van dienst. Hij werkt al langere tijd aan een 18,5 meter lang zeiljacht waarop je comfortabel en energiezuinig kunt wonen. Hij noemt het een ‘Powerhouse boot’, die komend jaar in de vaart zal komen.
ROVER YACHTS in Heerewaarden is een nieuw merk dat is ontwikkeld door mensen met jarenlange ervaring in de jachtbouw. Het resultaat is de Rover 54, met een aluminium multiknik romp van 17,45 meter lengte. Een Fast Displacement Hull Form van Van Oossanen werd als uitgangspunt genomen.

DAMCO ALUMINIUM, voorheen bekend als Aldel, is in Delfzijl gestopt met het smelten van aluminium en heeft 180 medewerkers ontslagen. De jachtbouw lijkt daar weinig last van te hebben, want buitenlandse leveranciers staan te dringen om te leveren. De concurrentie speelt een oneerlijk spel, aldus Aldel-zegsman Johan van de Graaf.

Er is weer volop NIEUWS VAN DE NEDERLANDSE JACHTWERVEN:
• Royal Huisman, Dykstra Naval Architects en Mark Whiteley Design ontwikkelden een baanbrekend concept voor een zeiljacht van 100 meter
• Heesen heeft project Serena verkocht, het eerste jacht uit de gerestylede 55 meter Staal FDHFserie
• Damen Yachting-team verkocht een Amels 60, het zesde jacht van de nieuwe generatie Amels Limited Editions, ontworpen door Espen Øino
• Jachtwerf Heeg presenteerde de nieuwe Pointer 30, een dagzeiler van 9,20 meter, op de Interboot beurs in het Duitse Friedrichshafen
• Van der Valk Shipyard bouwt de aluminium Edge 65 en bedient daardoor drie generaties van één familie
• De Rapida 1090 is het nieuwste vlaggenschip van Isloep
• De elektrische Van Baerdt, een aluminium tender van 8 meter, maakte een geslaagd debuut op de Hiswa te Water
• Moonen Yachts verkocht het zesde motorjacht in de Martinique-serie
• Lengers Yachts nam Schaap Shipcare in Lelystad over en wil daar ook een nieuwbouwwerf opzetten
Dit alles is uitgebreid te lezen in het unieke tweemaandelijkse vakblad Jachtbouw Nederland, dat slechts € 35 ex btw per jaar kost. Abonnees ontvangen bovendien de 100 pagina’s tellende consumentenspecial Jachtbouw Nederland INSIDE 2022.