De Globemaster 52 RY ‘Lundi’ heeft een doorlopend bovendek en een voorop gesitueerde stuurhut. Foto’s WND

Een opvallende verschijning is het zeker, de Globemaster 52 RY ‘Residential Yacht’. Dit voorjaar wordt het ontwerp van Willem Nieland opgeleverd. Een multifunctioneel schip, bedoeld als een varende woonboot met kenmerken van een roll-on-roll-off schip, maar tevens een zeegaand jacht voor tochten naar hoge breedten. De opdrachtgever bevoer deze gebieden eerder met een zeiljacht naar een Colin Archer-ontwerp.

Deze Globemaster 52 RY is een stalen knikspant van ruim 15 meter lengte. Compact genoeg om overal een plekje te vinden. Groot genoeg om op te wonen en daarnaast ongecompliceerd langere vakantietochten mee te maken. Zelfs naar Frankrijk, want met een afgenomen flybridge-windbreker en radarbeugel is de kruiphoogte 3,45 m.
De romp heeft een sprayrail boven water, een bulbsteven om door de golven te prikken (wave piercing) en een lange, rechte kiel om op een bankstelling droog te vallen en bij vastlopen de hydraulische stabilisatievinnen te beschermen. Voor de voortstuwing zorgt een 6 liter John Deere die een enkele 4-bladsschroef in een diepe schroeftunnel aandrijft, met maximaal beschikbare keerkoppeling-reductie. De schroef is gemaakt van de sterkere mangaan-brons legering, vanwege te verwachten ijsgang op tochten naar het hoge noorden. Voor dergelijke reizen is het schip geheel toegerust, met kneveldeuren, waterdichte compartimenten, mechanische ventilatie en extra dik en hard glas.

Binnen de gegeven lengte heeft het schip een geoptimaliseerde dubbeldekse lay-out. Tweedeks kuipen voor en achter, plus een zonnedek van 15 x 5 meter over het gehele schip.
Het hoofddek kent feitelijk geen loopdekken, dus geen gangboorden. Uitsluitend relatief korte, totaal overdekte voor- en achterkuip achter hoge verschansingen. Het voordek is via twee kneveldeuren aan weerszijden van de stuurstand te bereiken.
Meer over de Globemast 52 RY is te lezen in het komende nummer van Jachtbouw Nederland.

Technische gegevens Globemaster 52 RY
Lengte: 15,65 m. Breedte: 4,95 m. Diepgang: 1,25 m. Kruiphoogte (gestreken): 3,45 m. Waterverplaatsing: 37 ton. Motor: John Deere 6068 AFM85 bij 2400 omwentelingen en M2 rating.
Keerkoppeling ZF 286m Aquadrive HDL 60.700 HT, schroefas 70 mm Temet met Quick robe cutter. Dubbele Racor brandstoffilters en roestvaste uitlaat.
Dieseltank: 6000 l. Watertank: 1500 l. Zwart- en grijswater: 2 x 300 l. Tanks geïntegreerd in de romp. Ontwerper: Willem Nieland. CE-categorie: A.

www.willemnieland.com