Groeiende vloot X-treme Yachts

Foto: X-treme 78 Sport / Holterman Shipyard

Met de tewaterlating van de inmiddels dubbel bekroonde X-treme 105 Lady Fleur in januari 2022, gaf Holterman Shipyard een belangrijk visitekaartje af. Sindsdien heeft de jachtwerf uit Meppel nog twee jachten in deze lijn gelanceerd: de X-treme 78 Sport Miramar en de X-treme 54 Ferox. Beide zijn samen met hun eigenaars ontwikkeld en delen hetzelfde strakke en robuuste ontwerp DNA. Daarmee houdt het niet op, want er zitten meerdere projecten in de pijplijn van het merk X-treme Yachts.

Voor de ontwikkeling van Lady Fleur gingen de klassieke jachtbouwregels overboord om tot een innovatief motorjacht te komen. Deze eerste X-treme 105 toonde de allernieuwste apparatuur en technologie, optimaal comfort, nauwgezette aandacht voor detail, en een frisse kijk op ruimtelijk gebruik gericht op de vaargebieden die het meest bezocht worden door eigenaren.

Het ontwerp bleef niet onopgemerkt en leidde tot twee nieuwe bestellingen van respectievelijk 54 en 78 voet. Bij deze afmetingen waren een tenderbay en zwembad niet mogelijk, maar alle andere troeven van de X-treme lijn zijn wel aanwezig. “Op basis van een bewezen platform zijn allerlei wensen bespreekbaar, van het exterieurontwerp tot het interieur en de keuze van de motoren”, aldus algemeen directeur Herman Timmerman van Holterman Yachts. “Ook een hybride optie ligt op tafel en we innoveren graag met klanten door ze bij elke stap van het proces te betrekken.”

Foto: X-treme 54 / Holterman Shipyard

Voor de hele X-treme serie werkt Holterman Shipyard nauw samen met gespecialiseerde Nederlandse onderaannemers en partners. “De romp/draagconstructie van de eerste 54 werd gebouwd samen met Smeding Yacht Service, die ook de scheepsarchitectuur verzorgde. Partners voor de 78 Sport waren onder meer KB Alubouw en Sea Level. De totaalontwerper van de X-treme serie, Bernd Weel, heeft een grote invloed gehad, door een vlotte ‘look’ te tekenen die buitengewoon stijlvol is.” Bernd Weel zegt daarover: “Ik heb het exterieurprofiel voor alle drie gebaseerd op hetzelfde DNA en dezelfde ontwerpprincipes. Er wordt volop gespeeld met de wisselwerking tussen schaduw en licht, die door diepe uitsparingen worden gegenereerd en zich manifesteren in de vormgeving.”

De interieurs van de 54 en 78 Sport werden ontworpen door Kitty van der Kamp Design. “Ik heb met veel plezier aan deze jachten gewerkt omdat ze lekker breed zijn, waardoor er veel volume is om mee te spelen,” zegt Van der Kamp. “De hoogte van de voorste suites is ook indrukwekkend en zowel Ferox als Miramar zijn gebaseerd op de stijlvoorkeuren van de eigenaren en hoe zij aan boord leven.”

Interieur salon X-treme 54

Merk in beweging
Het gevoel van een merk in beweging wordt bevestigd door diverse nieuwe X-treme projecten. Een tweede 54 is momenteel in aanbouw met een ander interieur en twee Volvo Penta D6-300 motoren in plaats van de D4-175. De eerste X-treme 60 is onderweg met een langer zwemplatform, grotere patrijspoorten onderdeks, lange glazen secties in de romp zoals bij de X-treme 78 en een reeks andere aanpassingen. De tweede X-treme 78 is ook in aanbouw in een Flybridge-versie in plaats van een Sport. En er wordt hard gewerkt aan een volledig aluminium 95-voeter met een krachtige voortstuwing van rond de 5000 pk, die 28 knopen kan halen met een opmerkelijk laag brandstofverbruik.

Interieur X-treme 78

www.x-tremeyachts.com