Grootste aluminium zeiljacht Royal Huisman naar Zaandam

Met grote precisie werd de Sea Eagle II, met 81 meter het grootste zeiljacht dat Royal Huisman in Vollenhoven ooit heeft gebouwd, begin deze week de constructiehal uitgereden en op een ponton geplaatst. Het transport naar de werf van Royal Huisman in Zaandam kon pas na een dag worden vervolgd omdat de sterke wind te grote risico’s veroorzaakte.
In Zaandam worden na de tewaterlating de drie carbon-composiet Rondal Panamax-masten en de verstaging op de schoener geplaatst. Daar vindt ook de voorbereiding plaats op de proefvaarten en training van de bemanning aan boord.
De opdrachtgever, de Taiwanese zakenman Samuel Yin, is een ‘repeat customer’. Royal Huisman bouwde voor hem reeds het 43 meter zeiljacht Sea Eagle, dat in 2015 werd opgeleverd. Yin wilde eigenlijk al direct een veel groter schip. Samen met Dykstra Naval Architects en ontwerper Mark Whiteley transformeerde Royal Huisman deze grootse ambitie in een imposante realiteit, geheel in lijn met de belofte van de werf: “Als u het kunt dromen, kunnen wij het bouwen”. De bouw begon in juni 2017. De Sea Eagle II behoort tot de tien grootste zeiljachten ter de wereld; uitgevoerd in aluminium is er geen grotere.
De accommodatie biedt plaats aan de eigenaar en elf gasten, plus een 14-koppige bemanning. Het schip is gebouwd met classificatie Lloyd’s MCA (LY-3).

www.royalhuisman.com

Een schaalmodel van wat jarenlang als ‘Project 400’ door het leven ging. Het geeft een goede indruk van de tuigage en ook is te zien dat de schoener een dubbele schroefaandrijving heeft.

 

 

De Sea Eagle wordt de ponton op gereden, waarmee de schoener naar Zaandam wordt vervoerd. Foto Priska van der Meulen
De steile boeg is een kenmerk van de Sea Eagle II. Foto Priska van der Meulen