De 63,72 meter lange Scout. Foto Arnold van der Zee/Hakvoort

Bij Hakvoort in Monnickendam is zaterdag 1 december het grootste jacht tot dusver te water gelaten. Het in- en exterieur van de 63,72 meter lange Scout is ontworpen door de Britse design studio H2 Yacht Design, onder leiding van Jonny Horsfield. De naval architecture is van Diana Yacht Design.
Het jacht is verhaald naar Amsterdam, waar het wordt afgebouwd. De oplevering is gepland in 2019. De bouw van YN249 begon onder een andere naam, maar kreeg al vroeg in het bouwproces een andere eigenaar, in samenwerking met Fraser Yachts. Die koos voor een andere richting van het jacht, namelijk een robuuste explorer-stijl. Alsof het een conversie is van een commercieel schip. Ontwerper Horsfield: “We hebben Scout scherpe, opvallende lijnen meegegeven, met naar voren hellende ramen.” De bulbsteven en de overdekte boegsectie versterken het stoere karakter.
“Er is een helideck en een voorste observatie-lounge, naast een groot zonneterras”, vervolgt Horsfield. “Het biedt een onbelemmerd zicht naar voren en naar achteren, wat een van de aandachtspunten van het leven aan boord zal zijn. Het hele ontwerpproces draaide om het idee van oceaanverkenningen en het ontwerp van de Scout weerspiegelt dat van binnen en van buiten.
Twee Caterpillar 3512C diesels drijven het schip aan en zorgen voor een kruissnelheid van 12,5 knopen, en een top van 14,8 knopen. De actieradius is bij de kruissnelheid 4800 mijl.
De Scout biedt plaats aan acht gasten in vier royale passagiershutten op het hoofddek. De suite van de eigenaar ligt daarboven op een speciaal eigen dek. Op het benedendek bevinden zich de bemanningsaccommodaties, bestaande uit twee stafcabines en negen bemanningshutten. De kapiteinshut bevindt zich op het brugdek.
De Scout is voorlopig het grootste jacht dat Hakvoort Shipyard bouwde. In 2019 bestaat de werf uit Monnickendam 100 jaar.