De elektrische HARMO van Yamaha.

Yamaha Motor introduceert op de Genua Boat Show de HARMO, een elektrische voortstuwingssysteem voor boten. Waarmee de Japanse fabrikant een belangrijke bijdrage levert aan de ontwikkeling van groenere alternatieven.
HARMO bestaat uit een elektrisch aangedreven voortstuwingseenheid, een afstandsbediening en een joystick voor een intuïtieve bediening.
Yamaha Motor blijft zich weliswaar inzetten om verbrandingsmotoren steeds efficiënter te maken, maar heeft tevens een stevige basis op het gebied van elektronische engineering. Met elektrische buitenboordmotoren en elektrisch aangedreven voertuigen, als golfkarren, motorfietsen, rolstoelen en e-bikes.
De motor is voorzien van Rim Drive techologie die efficiënter werkt dan een gewone schroef van dezelfde grootte. De aandrijfeenheid wordt gemonteerd op de buitenrand van de propeller, waardoor een grotere stuwkracht bij lagere snelheden mogelijk is dan met traditionele equivalenten. Daarom kan HARMO, in vergelijking met conventionele elektrische aandrijvingen, grotere boten aandrijven met een lager energieverbruik (dit wordt getest op boten met een lengte tot 21 voet). Tevens worden trillingen en geluid verminderd, wat een geruisloze, comfortabele vaart bevordert.
De besturing is soepel en direct dankzij een brede stuurhoek, en het maken van scherpe bochten is mogelijk. De joystickbesturing, gebaseerd op het Helm Master EX-systeem dat traditioneel alleen wordt gebruikt voor de Yamaha Premium- en High Power-buitenboordmotoren, biedt volledige intuïtieve controle en beheersing van de boot zonder enige moeite.
HARMO wordt op dezelfde manier gemonteerd als traditionele buitenboordmotoren, via een spiegelbeugel, en heeft een kantelfunctie waarmee je het geheel uit het water kunt tillen als hij niet wordt gebruikt of als de boot op het droge wordt getrokken. De motor heeft dezelfde strenge testprocedure doorlopen als elke andere Yamaha-buitenboordmotor op benzine, waarmee de kenmerkende kwaliteit van het merk Yamaha wordt gegarandeerd.
De Respiro, gebouwd in koolstofvezel en mahonie door de Italiaanse botenbouwer Venmar, is het eerste vaartuig dat een HARMO krijgt. Venmar, opgericht in 1969 in Venetië, is gespecialiseerd in het ontwerp en de productie van zowel watertaxi’s als unieke particuliere boten. De Genoa Boat Show 2021 is van 16 tot en met 21 september.
www.yamaha-motor.eu