Heesen Yachts heeft een prachtige documentaire laten maken over de bouw van de Octopussy, het snelste jacht ter wereld, onder de titel ‘The Yacht that could not be built’. In 25 minuten is de totstandkoming van het project te volgen, toegelicht door de hoofdrolspelers.
De Amerikaanse zakenman John Staluppi wilde eind jaren 80 het snelste jacht ter wereld bezitten en ging op zoek naar een ontwerper en werf die zijn droom konden realiseren. Voor het scheepsbouwkundig ontwerp kwam Staluppi terecht bij Frank Mulder. Frans Heesen nam de uitdaging aan dat hij het 44 meter lange jacht kon bouwen, waarbij hij de voorwaarde accepteerde dat het jacht harder dan 50 knopen moest kunnen varen, anders zou Staluppi het niet afnemen.

Huzarenstukje
Een schip met een lengte van 44 meter die snelheid geven was destijds een huzarenstukje. De romp en opbouw waren van aluminium en overal werd in de constructie en het interieur gewicht bespaard. Computers werden nog niet in de jachtbouw gebruikt, alles werd met de hand uitgetekend. Staluppi had al bedacht dat er drie MTU 16V396TB94 motoren in moesten komen, elk met een vermogen van 3.500 pk, voor de aandrijving van drie Kamewa waterjets, ontwikkeld door AB Karlstads Mekaniska Werkstad in Zweden.

Een screenshot uit de documentaire van een proefvaart, waarbij de Octopussy een snelheid van meer dan 53 knopen haalt.

Snelheidsrecord
Het destijds baanbrekende exterieur werd ontworpen door Gerhard Gilgenast, maar Frank Mulder moest een rompvorm ontwikkelen die de hoge snelheid kon realiseren. Bij de proefvaarten in 1988 werd een snelheid van 53,17 knopen behaald, een record dat Staluppi tot januari 1992 in handen had.
Staluppi liet een reeks superjachten bouwen, die alle vernoemd werden naar een James Bond-film. Hij bleef Frank Mulder trouw, die ook het exterieur en scheepsbouwkundig ontwerp leverde voor het in 2005 in Nederland gebouwde 42 meter lange aluminium superjacht ‘World is not enough’, dat maar liefst 67 knopen kan varen, en dat is daarmee een van de snelste superjachten ter wereld.
www.heesenyachts.com