Heesen Yachts nu eigendom van Nederlandse stichting

Het personeel van Heesen Yachts kan opgelucht ademhalen nu de continuïteit van de werf is gewaarborgd. Op de archieffoto van februari de officiële start van de bouw van YN 20457, Project Akira, de eerste in een nieuwe serie snelle 57 meter lange aluminiumjachten van Heesen.

Heesen Yachts in Oss is sinds 18 mei weer volledig Nederlands. Dankzij een transactie, waarbij de aandelen in Heesen zijn overgedragen van de Nederlandse topholding van de groep naar een onafhankelijke Nederlandse stichting, blijft de werkgelegenheid in zowel Oss als Winterswijk volledig behouden, aldus een verklaring van de werf.

Het bestuur van de stichting bestaat uit Heesen-CEO Arthur Brouwer en Anjo Joldersma, sinds 2010 voorzitter van de raad van toezicht van Heesen. “Het doel van de stichting is het waarborgen van de succesvolle toekomst van de werf en de continuïteit van werkgelegenheid voor de hooggekwalificeerde medewerkers van Heesen Yachts”, aldus het statement.

“Het bedrijf is financieel gezond en winstgevend en het management heeft tijdig actie ondernomen om de toekomst veilig te stellen. Het orderboek van Heesen Yachts is gevuld. Onze medewerkers kunnen met hun gebruikelijke toewijding en inzet blijven werken aan het afbouwen van de dertien jachten die momenteel in aanbouw zijn. Het verkoopteam kan nu vol vertrouwen samenwerken met nieuwe klanten om hun droomjacht te bouwen”, zo wordt de verklaring afgesloten.
Heesen Yachts was sinds 2008 in handen van de Russische miljardair Vagit Alekperov. Een poging om eind april de aandelen van de werf onder te brengen in een stichting mislukte omdat de notaris daaraan geen medewerking wilde verlenen. Alekporov staat op de sanctielijst van het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, maar niet op die van de Europese Unie. Over de financiële afwikkeling van de zaak heeft Heesen Yachts geen mededelingen gedaan.