Hella Marine | Led-producten en EMI-normen

Elektronische apparaten, inclusief led-producten, kunnen een zekere mate van elektromagnetische interferentie (EMI) veroorzaken. Als dit optreedt in het frequentiebereik tussen 156 MHz en 165 MHz kan dit storing geven bij marifoongebruik (VHF) en in het AIS-systeem. Dan ontstaat een veiligheidsrisico. Reden waarom de Amerikaanse kustwacht vorig jaar al hierover een waarschuwing afgaf.
Er zijn led-producten die specifiek zijn ontworpen om EMI te elimineren. De meeste zijn echter niet gemaakt voor toepassing aan boord. Een schip is nu eenmaal een unieke omgeving en daarom zijn specifieke EMI-normen ontwikkeld voor maritiem gebruik van led-verlichting in de buurt van maritieme navigatie- en communicatieapparatuur.
Uit veiligheidsoogpunt doen booteigenaren er goed aan buiten- als binnenverlichting te kiezen die voldoet aan deze maritieme EMI-normen. Of anders de verlichting vervangen door een kwaliteitsmodel dat wel voldoet.
De led-verlichtingsproducten van Hella Marine zijn ontworpen, getest en gecertificeerd om de internationale maritieme EMI-normen te overtreffen, met speciale aandacht voor het frequentiebereik van marifoon en AIS.
www.hellamarine.com/en/certification/